сряда, декември 19, 2018
0887257707 videnov@abv.bg
МеханизацияМЗХНОВИНИТрактори

Trelleborg и Massey Ferguson покоряват Южния полюс

Екипът на експедицията Антарктика 2

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

149Четения
NivaBG.com

Екипът на експедицията Антарктика 2, воден от Манон Осевоорт – 'Tractor Girl', достигна Южния полюс.

Завърши първият етап от експедицията – достигането на Южния полюс от трактора MF 5610, половината от общо 5000 километровото приключение. 

В качеството си на официален партньор на експедицията, Trelleborg разработи спецални многофункционални колела,  комплекти гуми и джанти, които позволиха на MF 5610 успешно да се справи с тежките климатични условия на Антарктика.

При екстремните изпитания на стандартни селдскостопански гуми, проведени от  Trelleborg и Massey Ferguson, инженери откриха, че поради променливите условия и суровата природа на Антарктика, разхода на гориво и необходимото ниво на сцепление ще бъдат голямо предизвикателство. Ето защо бяха избрани гуми с възможно най-плиткото газене, които предоставят най-добро разпределение на налягането в контактното петно, а също така жизнено важно бе да се гарантират ниският разход на гориво, повишеното сцепление, комфорта и прецизното управление.

Инженерите на Trelleborg решиха да адаптират протекторния дизайн на ново поколение гума с ProgressiveTraction™, наламявайки височината на профила и заобляйки раменните части, за да я пригодят към работа в по-мека среда, близка до реалността на Антарктика. Бе разработен каркас с уникален дизайн, работещ дори при налягане от 0,3 атм., а специалният профил на джантата на Trelleborg гарантира оличен контакт с гумата, предотвратяващ нейното превъртане или отлепяне. 

Главният механик на Антарктика 2, Никола Башеле, споделя: „ През 18-те дни, необходими за завършването на първия етап от експедицията, екипът трябваше да се справя с опасни ледени цепнатини, стръмни изкачвания, замръзнали навяти полета, мек сняг и температури, достигащи до -56 градуса по Целзий. Успешният завършек на първата част от експедицията е изключителен подвиг и свидетелство не само за издръжливостта и духа на екипа, но и за качествата на трактора MF 5600 и гумите ProgressiveTraction™ на Trelleborg.

“Гумите ProgressiveTractionTM се показаха като изключително издръжливи, успешно справяйки се с ниските температури. Не само, че гумите не замръзнаха, но и останаха еластични, осигурявайки неизменна надеждност и комфорт за водача през цялото пътуване. Най-голямото предизвикателство бе сцеплението при изкачването на глетчери.

Благодарение на допълнителното сцепление, осигурено от силно-деформиращият се каркас и широката стъпка на гумата, тракторът претърпя само малки приплъзвания при преминаване през планинския терен”.

Пиеро Манчинели, Директор Развойна дейност Селскостопански гуми в Trelleborg Wheel Systems, коментира: “За да сме сигурни, че гумите ще имат добро поведение, преминавайки през всички различни и променящи се условия на експедицията, налягането в гумите бе променяно, в зависимост от условията, с цел оптимизиране на сцеплението и флотацията.  Например, в твърдите навявания, гумите се представяха най-добре при 12psi (0,8 атм.), докато в дълбок сняг оптималното налягане бе между 4 и 6 psi (0.3 атм.и 0.4 атм), подобрявайки комфорта и управлението.

“Засега Антарктика 2 се оказва наистина изключително приключение, предоставящо глобална платформа за демонстрация на качествата на гумите ProgressiveTractionTM в едни от най-тежките условия на планетата. Ние сме доволни от представянето на гумите по време на експедицията.”

Вашият коментар