сряда, октомври 17, 2018
0887257707 videnov@abv.bg
Агро НовиниНОВИНИ

В Дания 10 процента от храната в училище е био, у нас нула

Възможността да се вкарат биологично произведени храни в училище ще допринесе за повишаване устойчивостта на сектора

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

166Четения
NivaBG.com

По време на семинар за биопроизводството у нас в рамките на международното изложение „Интерфууд&дринг” стана ясно, че страната ни все още изостава от водещи европейски държави, където биохраните вече са част от менюто на децата в училищата и градините. В тази връзка д-р Николов от БАБХ посъветва биопроизводителите отново да подемат инициативата за включване на биохрани в програмите като „Училищен плод” например, с цел от една страна да се гарантира наистина здравословното хранене на децата, а от друга да се създаде по-голяма устойчивост на сектора.

 

От Българска асоциация „Биопродукти” припомниха, че преди време са искали поне 5% от храната в училищата и детските градини да е био, но идеята не е била възприета с аргумента, че ще се оскъпи прекалено много.

 

Последните изследвания показват обаче, че в Дания, където 10% от храната в учебните заведения е био, оскъпяването е незначително-само около 5%. От биопроизводителите посочиха като пример и Австрия, където 20% от храната в учебните заведения е с биопроизход. Според д-р Николов биопроизводителите не се възползват и от опцията за регистриране по Наредба 26, която позволява достъп до директни продажби, и все още малцина от тях са се възползвали от това.

NivaBG.com

Вашият коментар