сряда, октомври 17, 2018
0887257707 videnov@abv.bg
Агро НовиниНОВИНИ

Аграрното министерство проверява биосертифициращите органи

Браншът се оплака от некоректно поведение на органите за сертифициране на биопроизводителите

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

143Четения
NivaBG.com

Аграрното ведомство е започнало проверки на биосертифициращите оператори, обяви по време на семинара днес Антон.Величков, директор на дирекцията за Биопроиводство и растениевъдство във ведомството. Причината за това е постъпили сигнали за нарушения на биопроизводителите, които обаче не са били отразени от сертифициращите органи. Освен това през 2015 година е имало проверка от Брюксел, която е излязла с убийствени заключения по отношение на системата за контрол на биологичната продукция и то към контролиращите лица. „Всяка година проверяваме 16-те регистрирани биосертифициращи органи, но наредбата още не ни дава право да извършваме необявени проверки”, заяви той.

 

От своя страна браншът се оплака от некоректно отношение от някои оператори. „Многократно сме подавали сигнали защото смятаме, че не е нормално да има 16 оператори за близо 7 000 производители, от които към 3000 са с пасища и ливади. Не може с един двама експерти да се покриват по 400 производители. Ние страдаме от некадърни сертифициращи организации. Не е нормално да има биопчелари в Полски Тръмбеш, където се намират някои от най-големите зърнопроизводители”, каза Албена Симеонова.

 

„Мнозина от големите зърнопроизводители използват безконтролно пръскане с въздушна техника, въпреки че има наредба срещу използването и. ‘ЕС разрешава използването на подобна техника, но само при форсмажорни обстоятелства, но как за тях те винаги са такива, дори и при идеални условия за ползване на наземна техника?”, попита тя. От аграрното министерство в момента са създали работна група за изработване на нова наредба за биологичното производство.

 

 

 

NivaBG.com

Вашият коментар