понеделник, септември 21, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
КартофопроизводствоНОВИНИ

Започва прием за Държавна помощ за борба с Телените червеи при картофите

От 1 април 2015 се приемат заявленията за компенсиране на разходите за борба с телените червеи по картофите

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

403Четения

От 1 април 2015 г. започва предварителен прием на заявления за кандидатстване по Държавната помощ за компенсиране на разходите по изпълнение на мерки от Националната програма за контрол на почвените неприятели по картофите от сем. Телени червеи (Elateridae).

Това се реши на Управителен съвет на Държавен фонд „Земеделие“. Предвид технологичните срокове за засаждане на картофи, съгласувани с Министерство на земеделието и храните, Българската агенция по безопасност на храните и браншовата организация на картофопроизводителите, срокът за кандидатстване ще продължи до 15 май тази година.

Финансовият ресурс по Схемата за контрол на почвените неприятели по картофите от сем. Телени червеи е в размер на 600 хил. лв 

По нея до края на 2014 г. се подпомагаше борбата с почвените неприятели по картофите, като тя се предоставя под формата на компенсиране на част от разходите на производителите за закупуване на продукти за растителна защита за контрол на вредителя.

За да може държавната помощ да се приложи и през програмния период до 2020 г., е разработен проект на Схема за държавна помощ за подкрепа на сектора. Предстои нейното одобрение от Европейската комисия.

NivaBG.com

Вашият коментар