сряда, септември 27, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХ

Обезщетяват всички фермери от Карловско, но трябва да заявят унищожените територии

В момента на терен в Карлово и региона има хора от БАБХ, които намират и изнасят умрелите животни на наводненията. Всички земеделски производители ще бъдат обезщетени, но трябва да заявят унищожените територии, каза той.  Земеделският министър увери от ефира на bTV , че никой няма да плаща за никакви дърва. Дървата се изнасят на складове, които са определени от кмета на общината. Всички дърва се прибират на централен склад и са на разположението на кмета на съответната община къде да отиват без пари. Дори хората да са си купили дърва, те ще послужат за хората на място, увери Гечев. Дървата в дворовете на хората могат да си ги използват както намерят за добре.  Според него явно има спекулации, които на гърба на хората не трябва да си позволява никой да прави. Това, което виждам е, че има действително много техника в наводнените села и природата да ни пожали, защото има още много работа за вършене, каза още той.
Има локализирани нарушения и ще ги видим на място дали са в голям размер. По хартия няма значими нарушения в сеча на дървесината, но ако има значими кражби и нарушения, ще има санкции по законоустановения ред. В това увери служебният земеделски министър Явор Гечев пред bTV за причините за наводненията в селата около Карлово.

Това, което можем да направим е да помогнем в правилния момент. Грешки има, посочи Гечев, според когото трябва да се създаде единно звено, което да управлява тези типове кризи, настоя земеделският министър. За да няма спекулации, първоначалните данни не сочат, че има незаконна сеч. Това, което обаче Гечев видял, че има дървесина, приготвена за изнасяне, но не може да каже дали е незаконна или не. Затова лично той, вътрешният министър Иван Демерджиев, кметът на Карлово и местните общности ще се качат в Средна гора още утре, за да проверят дали на място има нарушения, дали се е излизало от разрешените зони и дали всичко съответства с написаното на хартия за последните 10 години. Гечев увери, че е имало предписания към „Напоителни системи“. „Напоителни системи“ обаче стопанисват само и единствени диги. Нека областните управители и кметовете, които отговарят за почистването, самото бедствие показа, че трябва да бъдем по-смели, но някои път идват вълни, които отнасят и екологията, подчерта Явор Гечев.

Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/society/na-hartija-njama-nezakonna-sech-no-javor-gechev-shte-se-kachi-v-balkana-za-da-proveri-news_1808392.html © Actualno.com

Виктор Павлов