вторник, юли 14, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Овощарство

Отличиха най-добрите винари на „Дефилето на младото вино“

С над 10-годишна традиция форумът се нарежда сред най-мащабните туристически събития

1.28ХилядиЧетения

В Пловдив бяха отличени най-добрите майстори на виното. 47 български изби разливаха гроздови еликсири в 15 от разкошните възрожденски къщи на Трихълмието цели три дни. Тържествата започнаха с Дионисиево шествие от Копчетата до храм „Успение Богородично“. Тракийският бог, в чиято роля се превъплъти директорът на Кукления театър Виктор Бойчев, поведе свитата от вакханки, туристи и почитатели на виното. Танцьорите от ансамбъл „Тракия“ тропнаха хора и пяха народни песни на Главната и в Стария град по време на шествието.

Една от най-модерните изби у нас New Bloom Winery за поредна година спечели сърцата на журито на фестивала „Дефиле на младото вино“ в Пловдив. В рамките на XI-то издание на форума, винарната от град Съединение получи почетното отличие „Златен Дионис“ за своето младо вино от сорта Регент на марката Pixels.

New Bloom Winery отглежда уникалния за страната немски сорт Регент, като местата за неговото засаждане са специално подбрани според наклон, слънцегреене, почви и т.н. Днес той дава много добри резултати в българския тероар, посочват експертите от избата. Дори немските им партньори са учудени от резултатите, които постигат у нас тези винени разновидности. „Високата оценка, която получаваме от всички конкурси на национално и международно ниво, показва отличните характерни на нашия регион, които обогатят качествата на гроздето и на виното съответно“, споделят експертите от New Bloom Winery.

Избата, която се намира в град Съединение разполага с 6000 дка собствени лозови масиви в Тракийска низина – един от най-добрите винарски региони. Дългогодишни инвестиции в най-съвременна техника и съоръжения, качествени бъчви от френски дъб и модерни ферментационни съдове са само част от предпоставките за успеха на New Bloom Winery, но безспорно най-важният компонент за отличния краен продукт е екипът от технолози на винарната. В последните години избата е напълно реконструирана чрез инвестиция от 10 млн. лв. Екипът работи с над 14 различна сорта, сред които Совиньон блан, Шардоне, Каберне Совиньон, Мерло и другият уникален за България немски сорт – Дорнфелдeр.

Фестивалът „Дефиле на младото вино“ традиционно се случва през третия уикенд на ноември. С над 10-годишна традиция форумът се нарежда сред най-мащабните туристически събития в Община Пловдив. Събитието подкрепя и популяризира българското винопроизводство и традиционната българска храна. Началото е поставено с участието на 16 български изби в 6 възрожденски къщи в Стария град на Пловдив през 2009 година. Десет години по-късно празникът дава възможност на пловдивчани и гостите на града от над 50 държави от целия свят да се докоснат до историята и културата на Пловдив, опитвайки вкуса на цяла България.

Виктор Павлов