неделя, февруари 24, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

Овцевъди и козевъди блокират пътя София – Варна

Настояват за оставката на зам.-министъра Цветан Димитров и на двама директори на дирекции

Право на подпомагане по схемата за отглеждане на овце-майки и кози-майки в икономически уязвими общини в Южна БългарияПраво на подпомагане по схемата за отглеждане на овце-майки и кози-майки в икономически уязвими общини в Южна България
2.61ХилядиЧетения

В 11 часа овцевъдите и козевъдите ще блокират главния път София – Варна при разклона за Арбанаси. Те започват безсрочни национални протести от днес.

Животновъдите настояват за оставката на заместник-министъра на земеделието Цветан Димитров и на двама директори на дирекции в министерството, отговорни за приемането на Наредба 3 за директните плащания, която беше отменена от съда в частта, касаеща бранша.

Държавен фонд “Земеделие” обяви, че отпуска 8 милиона лева за стопаните на овце и кози, които изпитват затруднения заради ниската изкупна цена на млякото. Животновъдите поискаха държавна помощ от най-малко 20 лева на животно, която да компенсира загубите на фермерите от срива в изкупните цени на млякото.

Над 1 милион лева се отпускат на фермерите от Ямболско, които не могат да продават овче мляко заради чумата по животните, решиха още във фонда, пише Offnews.bg. Помощта се равнява на 25 лева на животно.

За две години ние генерираме загуби на една овца от минимум 28 лв. Обезщетението, което ни се предлага е 5 лева”, поясни Янка Попова, председател на НОКА, по бТВ. Според Красимир Бурмов от село Руня разходите за овца майка с приплод са 340 лв. на година. Животновъдът успява да възвърне като печалба 150 лв. Държавата му покрива 120 лв. от разликата, останалите обаче са за негова сметка.

Виктор Павлов