събота, май 25, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро експертите съветват

ПОДГОТОВКА ЗА ЕСЕНИЦИТЕ: РАПИЦА II

Действие на биостимулаторите на Тимак Агро в рапица

В предишния брой ви представихме особеностите на рапицата и най-важните мероприятия за подготовка на тази култура за есента: Рапицата е дребносеменна култура и изисква добре подготвена почва, с рохкав повърхностен слой – без буци и растителни остатъци, твърдо легло за семената и добра влагозапасеност. Фосфорните и калиеви торове се внасят с основната обработка на почвата, а азотните – напролет. Оптималният срок за сеитба е от края на август до 20-25 септември. Целта е поникването на растенията за 4-6 дни, а след 12-14 дни културата вече е образувала първия чифт същински листа.

След агротехническите мерки, през есента е препоръчително да се извърши и почвено вегетационното внасяне на хербициди. Така културата успешно се освобождава от плевелите в ранните фази от развитието си и си осигурява пространство за нормален растеж и развитие.

Действие на биостимулаторите на Тимак Агро:

За системния ефект от приложението на кореновите и листни биостимулатори на Тимак Агро сме говорили много, но тук ще се обърнем внимание на решаващото им действие в критични агро-климатични условия и по-конкретно – приложени при рапица.

Отлични резултати с Fertiactyl и Fertileader  при рапица, опит в Ловешка област:

През стопанската 2018-2019г., насажденията с рапица на ЗК „Съгласие“ в с. Слатина са спасени благодарение на технологията на Тимак Агро. След трудната есен и зима, почти една трета от тези 100 декара е била на косъм от проваляне. Тествани са три различни схеми на подхранване и прилагане на комбинация от коренови и листни биостимулатори.

Добавянето на коренов биостимулатор Fertiactyl Starter в технологията има за цел заздравяването на растенията, образуването на по-мощна коренова система, за да се провокира израстването на повече и по-продуктивни разклонения в едно растение.  Благодарение на антистресовият ефект на листния биостимулатор Fertileader  Gold е подобрена устойчивостта на културата по време на цялата вегетация, стимулират се оплождането и опрашването, както и повишаването на маслеността на семената.

Детайли за проведения опит: След сеитбата, на терена е паднал обилен дъжд от 35 л/м2. Последствията от пороя се изразяват в голям брой извлечени растения, както и покафеняване на кореновата система – явен признак за липса на бор. Приложението на комбинацията между биостимулаторите Fertiactyl Starter и Fertileader Gold е именно с цел да се подобри устойчивостта на растенията, да се стимулира растежа и се предотврати недостигът на бор.

В периода от 7-15 дни след третирането на полето с биостимулаторите, се наблюдава значително сгъстяване на посева и заздравяване на растенията и образуване на силна и здрава коренова система. Това е предпоставка за по-доброто им презимуване, а оттам и за по-добри количествени и качествени резултати.

Употребата на биостимулаторите от гамите Fertiactyl и Fertileader на Тимак Агро на това поле е подобрило значително опрашването и оплождането, вследствие на което са се образували по-голям брой шушулки, изпълнени със семена. В резултат, пожънатите добиви са в рамките на 365 кг/дка, което е отличен резултат за района.

Съчетанието от качествени продукти, експертни препоръки на екипа от агроном-търговски консултанти на Тимак Агро България и подходящият избор от работещи решения за вашите култури, водят до високи качествени и количествени резултати.