събота, декември 4, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Португалия, Белгия и Люксембург получиха пари по плана за възстановяване

Брюксел планира да събере 80 млрд. евро до края на годината

Португалия, Белгия и Люксембург са първите три страни членки на ЕС които с получили част от парите предназначени за тях по плана за възстановяване на икономиките от кризата с коронавируса, информира euractiv.bg. Както е известно всяка страна членка ще получи 13% от общата сума, разпределена между отделните страни. Допълнителните плащания са обвързани с изпълнението на целите и реформите, заложени в предложенията на всяка страна в националните планове.

Европейската комисия е определила общо 16,6 милиарда безвъзмездни средства и заеми за Португалия, 5,9 милиарда за Белгия и 93,4 милиона за Люксембург.

Получените средства възлизат на 13% от общата сума, разпределена за всяка от трите държави. Европейската комисия отпусна 2,2 милиарда евро на Португалия, 770 милиона на Белгия и 12,1 милиона на Люксембург. Брюксел вече е набрал 45 млрд. евро от международните пазари а до края на годината има намерение общият набран капитал за плана за възстановяване да достигне до 80 млрд. евро за да се гарантират плащанията към отделните страни.