понеделник, юли 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Преговорите продължават, протестите също

Гръцките фермери също готвят протести с блокади по границите

Трети ден фермерите у нас излизат на протести с блокади по някои от най-важните пътни артерии на страната. Вчерашният рунд на преговори между управляващи и протестиращи не даде очаквания резултат, а както се оказа последните се разделиха на две. Едната част с основни искания законови промени, а другата с основно искане за оставката на земеделския министър Кирил Вътев.

В съобщение на пресслужбата на правителството се твърди, че кабинетът е постигнал напредък в преговорите с представители на протестиращите земеделски производители. В него се казва още:

„Кабинетът продължава да търси работещ вариант за споразумение с представителите на протестиращите земеделски производители, който е приемлив за всички страни. Премиерът акад. Николай Денков беше категоричен, че ще се подпомагат само зърнопроизводители, които са на загуба.“

Очакванията са преговорите да продължат в петък. По време на вчерашното заседание на земеделската комисия аграрният министър Кирил Вътев заяви, че предлаганите 150 млн. лева за земеделските производители няма да ощетят останалите сектори. Междувременно вчера подкрепа за земеделския министър дойде от Тракийския съюз на зърнопроизводителите.

Протестите на фермерите продължават със стъпаловидния си характер, като днес блокадите по пътищата се очаква да започнат в 10 часа и да приключат в 14 часа.
Днес по информация на БНР може да се очакват блокади по следните пътища.
Пътя от Пловдив за Карлово и кръговото кръстовище край село Труд;.
В района на ямболските села Дражево и Кабиле. Две са обявените места в Благоевградска област за протести днес. Едното е в района на полигона край Благоевград, където в 10 часа фермерите ще се опитат да блокират със земеделска техника кръговото кръстовище между АМ „Струма“ и Главен път Е-79. Другата група протестиращи ще блокира международния път София-Кулата в района на град Кресна, там няма алтернативен маршрут.

БНР съобщи още че гръцките фермери също готвят протести с блокади на граничните пунктове с България.