неделя, февруари 24, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
ЖивотновъдствоМЗХ

Преработват член 23 от наредба 3

Добавят още 3 млн. лв. за ставката de minis на животновъдите

6 млн. евро ще бъдат разпределени между животновъдите по 4 различни схеми6 млн. евро ще бъдат разпределени между животновъдите по 4 различни схеми
2.85ХилядиЧетения

Член 23 от наредба 3 ще бъде преработен, така че да може до края на месец август или в началото на септември, той да влезе в сила и средствата за овцевъдите ще бъдат разплатени. Това каза днес, по време на парламентарен контрол, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

Той коментира, че в момента, благодарение на отмяната на чл. 23, заради правен вакуум, помощта за обвързано производство за сектор „Овцевъдство“ не може да бъде платена. „За да има средства за обвързано производство и тази година, а това са близо между 25 и 30 млн. лв., бяха направени срещи с овцевъдния бранш, за да видим тяхното мнение, за да може фонд „Земеделие“ да направи през септември и октомври своите проверки и тези средства да бъдат разплатени. Трябва да е ясно, че отмяната на чл.23 няма ретроактивно действие, то се отменя, считано от момента напред. Разбира се един от аргументите е, че държавата трябва да плаща компенсации на овцевъди, или на други, пропуснати ползи. Така че дали някой е искал да има други условия и те не са се случили, това не е основание да се искат някакви компенсации.

 

Плащането ще е съгласно това, което е договорено с ЕК и при правилата, при които е започнала кампанията. През 2018 година няма да има промяна спрямо параметрите за 2017 година“, обясни министърът. Тази година на овцевъдството ще бъде дадена помощ de minimis. „Искането на колегите от асоциацията беше това да бъде 20 лв., това е невъзможно. 20 лв. са 25 млн. лв., които ние трябва да заделим, а ние за програма de minimis като цяло имаме 15 млн. лв. за всички отрасли. Още 3 млн. лв. добавяме, за да направим от 5 на 7 лв. всяко едно подпомагане. Това ни е максимумът“, каза още Румен Порожанов. Цената на овчето мляко в момента в големите ферми е между 1,10 – 1,35 лв/л, а за малките между 0,90 лв./1 лв. за литър.
Виктор Павлов