сряда, юли 8, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХ

През 2020-та: Започва работа по стратегическия план на ОСП

Министър Танева заяви,че Гърция е поискала спирането на външната конвергенция

В средата на 2020 г. стартира подготовката на Националния стратегически план, стана ясно от изказването на министър Танева.Страната ни настоява да бъде запазен бюджетът за земеделие, да има по-силна външна конвергенция, обвързаната подкрепа да бъде увеличена поне с 3 %, ако не се допусне запазването на национална преходна помощ и изключването от условността за малките фермери, съобщи министър Танева.

На национално ниво тя се надява да бъдем креативни и задълбочени по отношение на мерките от зелената архитектура. „Насочили сме много усилия да намерим най-добрите решения, които да имплементираме в националния стратегически план. Екипът на МЗХГ работи постоянно координационно звено за новата Обща селскостопанска политика. Земеделският бранш трябва да избере какво да включи като зелени мерки. Те трябва да са възможно най-адаптирани и да носят доход на земеделските стопани, като се изпълняват в същото време европейските цели и индикатори. „Това е най-голямото ни предизвикателство – как да направим тези мерки печеливши“, каза още Десислава Танева.

Тя засегна въпросът за преходната национална помощ. При евентуалното и спиране ще бъде засегната подкрепата към 7500 животни под селекционен контрол и средствата за техните собственици ще намалеят с около 35 на сто. В момента общият размер на подкрепата е 121 млн. лв. за животновъдството. „Полагаме усилия, инициирали сме декларация, имаме подкрепа от други страни-членки, имаме съвсем конкретен план за комуникация с още страни, за да получим мнозинство като подкрепа за да запазим преходната помощ. Нямаме друг инструмент, който да компенсира спирането на тази помощ“, коментира министърът.

Танева съобщи още, че изненадващо нашата съседка Гърция е поискала спирането на външната конвергенция. Страната ни иска два пъти по-силна външна конвергенция, отколкото е заложената, така че да стигнем до 90% от средното плащане в Европейския съюз. За да облекчим малките фермери, страната ни настоява за тях да не важат всички правила на условността, които се отнасят за по-големите, защото дребните стопани нямат възможност да ги изпълнят.

„Ще търсим подкрепа и предложение от другите страни-членки, за да защитим интереса на българските земеделци“, каза Атидже Алиева – Вели.Тя разясни още на участниците в дискусията, че има обединение около мнението част от текстовете по регламенти да бъдат допълнени, като това не бива да е за сметка на забавянето на ОСП. „Предвид зеления курс ще бъдат преразгледани всички текстове, които касаят зелените мерки. Документите, които касаят модела на прилагане, мониторинга и отчитане на самия стратергичеки план подлежат на дискусии“, каза още евродепутатът.

NivaBG.com
Виктор Павлов