четвъртък, септември 24, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХ

Санкции: Без лов за месец за глиган без проба за чума

Ловците ще трябва да предават проби за изследване на АЧС в деня на отстрела

696Четения

Нови разпоредби са в сила от 6 януари тази година. Мерките за биосигурност са в сила със заповед на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева.
При групов лов авджиите няма да имат право да разфасоват трупа на дивата свиня на мястото на отстрела, а ще трябва да го транспортират до специална площадка за обработката му, която трябва да е предварително определена. Мястото на отстрела ще трябва да се дезинфекцира със специални препарати, както и площадката за разфасоване. Ловците ще трябва да предават проби за изследване на АЧС в деня на отстрела на служител на Държавното горско или ловно стопанство, който ще трябва да ги предаде за изследване в указана лаборатория. В случай на неизпълнение на това предписание груповият лов ще бъде забранен в срок от 1 месец. Пробите за АЧС продължават да се изследват за сметка на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и трябва да се изпращат според района в съответната лаборатория. В Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София се събират пробите от Северното държавно предприятие – Враца и от Югозападното държавно предприятие – Благоевград. В Регионалния диагностичен институт във Велико Търново ще се пращат пробите от Северноцентралното и Североизточното предприятие в Габрово и Шумен. С адрес Регионален диагностичен институт – Стара Загора ще се пускат пробите от поделенията на Югоизточното и Южноцентралното държавно предприятие в Сливен и Смолян.

Открият ли труп на дива свиня, ловците ще трябва да се свържат веднага в ловното или горското стопанство, а официален ветеринарен лекар трябва да вземе проба за трихинелоза и АЧС. Трупът ще се загробва на място, а самото място и използваният инструментариум ще се дезинфекцират. При невъзможност да се загроби на място, трупът ще трябва да се транспортира с горски служител за загробване в определената яма за странични животински продукти.

NivaBG.com
Виктор Павлов