петък, юли 19, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
ВидеоНОВИНИ

Седмица на гората ВИДЕО

Бъдещите гори ще носят белега на стопанското ни поведение спрямо сегашните гори. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните д-р инж. Мирослав Маринов, който откри официално честванията по повод 99-годишнината от отбелязването на „Седмицата на гората“ в Сливен. Той изтъкна, че всички сегашни постижения на науката за гората трябва да се реализират в практическата дейност на горското стопанство. „На фона на климатичните предизвикателства, науката за гората има важна роля и реална практическа дейност, свързана с правилното регулиране на процесите по ползването и възпроизводството на горите“, посочи той.

 

 

Пред присъстващите заместник-министър Маринов каза още, че във века на глобализацията, изправени пред икономически предизвикателства и климатични промени, повече от всякога трябва да ценим горското богатство на страната ни и да работим за неговото устойчиво развитие.

„Основен приоритет в работата на МЗХ е създаването на благоприятни условия за успешно научно и практическо решаване на специфичните въпроси, свързани с развитието и подобряването на бъдещата гора. Тази гора ще бъде нужна на бъдещите поколения в по-голяма степен от днешния ден“, каза още заместник-министър Маринов. Той обясни, че за горите отговорност носят не само лесовъдите, а и цялата общественост.

„Можем да се гордеем, че благодарение на Института за гората при БАН и Лесотехническия университет, науката за гората в България е достигнала високо ниво“, категоричен бе заместник-министър Маринов. Той благодари на всички лесовъди и горски работници, които със своя труд допринасят за опазването на гората като част от нашето богато минало и част от бъдещето на новите поколения.

Тази година мотото на Седмицата на гората е „Гората е живот…и обща отговорност!“, като то беше предложено от гражданите, участвали в анкетата на Изпълнителната агенция по горите.

Заместник-министърът на земеделието Георги Тошев също поздрави горските служители по случай Седмицата на гората. „Посещението в гората винаги е празник за всеки един от нас. Наслаждаваме се и не можем да се наситим, а за да продължим да го правим, за това са виновни всички лесовъди и горски служители в системата на горите. Честит празник и поклон пред Вас“, каза още той.

„Тези награди са изключителни важни не защото ИАГ има основен приоритет в контрола за опазването на горските територии, а защото това са хората, които всеки ден застават с риск за здравето и живота си да опазват зеленото богатство на България. На тях дължим едно огромно „Благодаря“, защото те са на първа линия“, заяви изпълнителният директор на ИАГ инж. Стоян Тошев при връчването на отличия в категорията „Служител по контрола и опазването на горските територии“ за 2023 година.

В приветствено слово към лесовъдите и горските служители кметът на община Сливен Стефан Радев им благодари за това, че с техните усилия страната ни има такова добро управление на горите. „Искам да Ви поздравя за това, че сте отдадени на тази кауза, съхранението, опазването, развитието и устойчивото използване на горите в България“, каза още той.

На церемонията бяха връчени награди на заслужили лесовъди и горски служители. Призът „Лесовъд на годината“ бе връчен от заместник-министър Маринов на инж. Здравко Бакалов, директор на Южноцентрално държавно предприятие-Смолян. Заместник-министърът на земеделието и храните Георги Тошев връчи наградата за цялостен лесовъдски принос на инж. Здравчо Тодоров, директор на Регионална дирекция по горите-Кюстендил. Бяха раздадени още 13 награди в различни категории, сред които за дейността по контрол и опазване на горите, за най-добър горски предприемач и за значителен принос за популяризиране и повишаване на имиджа на лесовъдската професия.

Сред официалните лица на събитието бяха и заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев, началникът на кабинета на министъра на земеделието и храните Валя Петрова, народните представители Росен Костурков, Мария Белова и Татяна Султанова-Сивева, областният управител на Сливен Маринчо Христов, кметът на община Ямбол Валентин Ревански, кметът на община Сунгурларе инж. Димитър Гавазов, кметът на Община Струмяни Емил Илиев, директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Александър Джартов, председателят на Съюза на лесовъдите проф. Иван Палигоров и ректорът на Лесотехническия университет доц. д-р Христо Михайлов.

Заместник-министрите на земеделието и храните инж. д-р Мирослав Маринов и Георги Тошев участваха и в традиционното залесяване на дръвчета пред зала „Сливен“ в града.