четвъртък, декември 5, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

Шести ден на протести в Крушаре

Жителите настояват Борисов да отиде с черния си джип и да обясни как като си избият прасетата ще се справят с АЧС

765Четения
NivaBG.com

Въпреки обещаната финансова помощ от Европа за справяне с Африканската чума по свинете и ултиматума на държавата – собствениците на домашни прасета не спират протестите си.

През изминалата нощ отново остана пътната блокада при сливенското село Крушаре. Хората организираха денонощни дежурства, за да не бъде прекъснат протестът им. Те бяха категорични, че няма да допуснат ветеринарите до животните си. “Искаме да попитаме министър Десислава Танева защо държи шефа на БАБХ още на поста му? Толкова ли е важен? Категорично няма да избием животните си. Нормално е блокадата да създава затруднения. Създава затруднения за държавата. На премиера Бойко Борисов работи ли му още черния джип? Нека да дойде тук и да види за какво става въпрос. Според него, ако си избиваме прасетата сами, това ще спомогне ли за справяне с чумата? На териотрията на Сливенска област не е открита африканска чума и ние няма да избием животните си”, заявиха пред камерата на БТВ участниците в блокадата.

На протест излязоха отново и животновъдите от Първомайско. Исканията им остават непроменени – отлагане на умъртвяването на прасета с няколко месеца или пълна отмяна на заповедта.

Припомняме, вчера след среща на земеделския министър Десислава Танева с еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните стана ясно, че страната ни ще получи допълнителна финансова помощ от Европа за справяне с чумата. Първият транш от 2 милиона и 900 хиляди трябва да дойде до дни. Заразата вече е обхванала 10 области от страната. Огнищата са 30. Шест от тях в големи индустриални ферми.

Снимка- btv

NivaBG.com
Виктор Павлов