понеделник, юли 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

Свети Харалампий е- ден на пчеларя

По повод празника се организират редица инициативи

10 февруари е денят на Св.Харалампий и Св.Великомъченица Валентина. Днес празнуват имен ден хората, носещи имената Валентин, Валентина, Валери и Валерия. На 10 февруари именици са и Харалампи и Ламби.

Св. Харалампий бил епископ в гр. Магнезия, Мала Азия. Умрял през 198 г. на 113-годишна възраст. През живота си страдал много, гонен и измъчван от противниците на християнството. Раните му обаче чудодейно се излекували, което карало хората да повярват в чудесата на християнската вяра.

В народните представи Св. Харалампий бил властелинът на лошите болести и най-вече на чумата. Често е изобразяван като повелител на болестта, която е окована с девет вериги.

За да се предпазят от злата чума, на 10 февруари стопанките не извършвали никаква работа. Единствено ставали рано, за да опекат обреден хляб. Украсявали го с кръст в средата, а около него пъпки /символизиращи чумата/. После го намазвали с осветен в църквата мед. От осветения мед се оставяло настрана за лек през годината.
И тъй като Свети Харалампий е и закрилник на пчелите, този ден се празнува и като ден на пчеларите. В денят преди празника в църквата се носи мед, който престоява там през цялата нощ, На другия ден бива осветен и се използва като ценно лекарство през цялата година.
По повод празника се организират редица инициативи.Как да консумираме правилно пчелните продукти и каква е ползата от тях, ще ни обясни днес в Пловдив един от водещите АПИ терапевти в България д-р Пламен Енчев. Той ще разкаже „Медена приказва“ в Дома на техниката по повод Деня на пчеларя.
В рамките на пчеларската учебна година 2019-2020 г, организирана от Областен Пчеларски Съюз – Плевен, през месеците януари и февруари т.г. земеделските производители от областта имат възможност да участват в обучение за подхранване и производство на майки в пчелина. Лекциите ще се проведат до 22 февруари в Дом на пчеларя – Плевен.

В средата на февруари Георги Кръстев ще представи на аудиторията възможностите и начините за отглеждане на майки в пчелина, а на 22 февруари доц. Пламен Христов ще разкрие малко известни факти при подхранването на пчелите.

В рамките на пчеларската учебна година пчеларите от областта вече се запознаха с нов термокошер, както и практическите начини за природосъобразно пчеларство. Пред стопаните бе представен и календар на пчеларя по месеци, а специална лекция бе посветена на пролетното развитие и подготовката за главната паша за пчелите.

Областният пчеларски съюз – Плевен е един от организаторите и на Международното изложение-договаряне за пчеларство 2020, което се провежда в града.

Виктор Павлов