вторник, юли 23, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

Свинеферма разбуни духовете в Дунавци

Местните са против възстановяването на обекта

Общо 406 заявления по схемите за хуманно отношение към птици и свине са подадени в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“Общо 406 заявления по схемите за хуманно отношение към птици и свине са подадени в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“
4.89ХилядиЧетения

Затворената преди единадесет години животновъдна ферма разбуни духовете във видинския град Дунавци. Причината за това е факта,че стопанството може да заработи отново.

Собствениците на обекта имат намерение да възстановят работата на обекта като свинеферма предизвика нов протест на местните хора. Кметът на Община Видин Огнян Ценков се срещна с представители на Инициативен комитет от град Дунавци по тяхна молба, съобщи Дарик. На срещата присъстваха също зам.-кметът инж. Цветан Асенов, главният архитект на Общината Ангел Недялков, експерти от Регионалната здравна инспекция, Областна дирекция по безопасност на храните и Областна дирекция „Земеделие”.

 Обектът  е създаден през 1972 г. като кравеферма. През 2007 г. гражданите на Дунавци протестират срещу съществуващия тогава свинекомплекс, който замърсява въздуха и почвата с вредни емисии. Сега хората са притеснени, че ако фермата бъде пусната отново, ще се появят същите проблеми. Те дори организираха и подписка. 

Инициативният комитет е подал жалби. Уведомени са  всички отговорни институции на регионално и национално ниво. Сезирани са министъра на здравеопазването, народните представители от видинския избирателен район и националния омбудсман Мая Манолова.
Комисия от експерти, в която участва и кметът на Община Видин, е направила проверка и е констатирала, че обектът фигурира като животновъдна ферма според информация на Областна дирекция „Земеделие”. Комисията установява също, че има разрешение за строеж на отоплителни, вентилационни и климатизационни дейности от юли 2015 г. Издадено е предписание във връзка с чл. 195 от Закона за устройство на територията относно обезопасяването на обекта.
Огнян Ценков изрази своята загриженост за здравето на жителите на Дунавци, което би могло да бъде застрашено от замърсения въздух, ако свинефермата заработи. Главният архитект Ангел Недялков подчерта, че тя трябва да отговаря на всички законови изисквания и критерии за опазване на околната среда.
Регионалната здравна  инспекция ще  осъществи контрол върху вредните емисии във въздуха. Хората от Дунавци очакват да бъдат направени законодателни промени, с които в бъдеще да не се допуска функционирането на подобни животновъдни ферми в такава близост до населени места.
NivaBG.com
Виктор Павлов