петък, март 24, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
Неприятели по сливитеОпределител на болести неприятели и плевелиСливиСъвети

Черната сливова плодова оса

Описание и борба с вредителя

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Описание на Черната сливова плодова оса

Основен вид е черната сливова плодова оса.Има едно поколение годишно и зимува като ларва в почвата на дълбочина от 2 до 8 см. Началото на летеж съвпада с цъфтежът на трънките и на ранните сливови сортове. Осите снасят в тъканта на чашелистчетата и по-рядко в самите чашки на още неразтворените цветове.

Ларвите навлизат в завръзите, хранят се с вътрешността и ги изпълват с черна саждива материя.Повредените плодове окапват на земята заедно с дръжките.

Борба

Борбата е насочена срещу възрастните преди яйцеснасяне във фенофаза “бял бутон” на сливата. Второто пръскане е насочено срещу лъжегъсениците и се провежда след цъфтежа, когато ¾ от венечните листенца са изсъхнали, но не са опадали. Най-подходящия момент за борба срещу лъжегъсениците е в началото на излюпване и преди вгризването им в плодовете.

При констатиране на плътност над регистрираните ИПВ (2-3 бр./дърво за сливова плодова оса; 2-3 бр./100 клонки- за ябълкова плодова оса) е необходимо да пристъпвате към третиране. Регистрирани ПРЗ са: Суми алфа 5 ЕК /Сумицидин 5ЕК/-0,02%; Децис 2,5 ЕК-0,05%; Нуреле Д-0,04%.

 

 

 

Вашият коментар