събота, април 13, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Болести по прасковитеОпределител на болести неприятели и плевелиПрасковиСъвети

Брашнеста мана по прасковата

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Описание на болестта Брашнеста мана по прасковата

 

Болестта се проявява под две форми – системна и локална. Системна форма се развива в резултат от инфекция във вегетативните пъпки. Формираните леторасти са недоразвити, деформирани, изцяло покрити с бял прашест налеп. При локалната форма се образуват брашнести петна по младите нарастващи плодове, под които месото потъмнява и се вдървесинява, но може и да се напука. През втората половина на лятото по листата и върховете на леторастите се появяват многобройни, най-често ъгловати, хлоротични, локални петна, покрити от долната страна с брашнест налеп. Нападнатите листа се деформират силно, а при висока плътност некротират и опадват.

 

Жизнен цикъл и развитие: Гъбата-причинител зимува като мицел и клейстотеции между люспите на нападнатите пъпки. Честите и интензивни валежи са неблагоприятни за развитието на брашнестата мана. Болестта се развива в широк температурен диапазон, но задължително при висока относителна влажност на въздуха.

 

Борба

 

Прецизна резитба на заразените леторасти. Вегетационните третирания се извършват при младия завръз и след това през интервал от 10-12 дни. Регистрирани ПРЗ са: Л формиране уна експирианс – 50 мл/дка; Скор 250 ЕК-0,02%; Топаз 100 ЕК-0,03%.

Вашият коментар