петък, март 31, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
Неприятели по ябълкитеОпределител на болести неприятели и плевелиСъветиЯбълки

Калифорнийска щитоносна въшка по ябълката

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Описание на Калифорнийска щитоносна въшка по ябълката

 

  Въшката презимува като ларва предимно от първа и развива две поколения, които се застъпват. Излюпилите се ларви се движат известно време по стъблото, докато намерят подходящо място за хранене – основно по клонките, клоните и по плодовете. След прикрепването им на постоянно място краката им закърняват.

 

Около щитчето на ларвите, респ. възрастните въшки, се образуват червено-виолетови кръгчета върху клонките или плодовете, върху които се хранят.Вследствие на смученето на сок от младите клонки и клоните под кората (при обелването й) се забелязват виолетово-червени продълговати петна във флоемната тъкан. При масово намножаване на въшката по кората на нападнатите дървета се образува непрекъсната кора от щитчета. По плодовете въшките се струпват най-често в ямичката на дръжката и на цветното дънце. Когато нападението е силно, въшките може да се видят по цялата повърхност на плода, вследствие на което плодът придобива пъстро червено-виолетово напетняване.

 

Борба

 

Производство на здрав посадъчен материал. Зимно пръскане с  Паразомер – 2% . През вегетациятасе пръска срещу ларви при разпълзяване,  приконстатиране на плътност над регистрираните ПИВ (0,5 бр. ларви/1м клонка; 2-3% нападнати плодове). Срещу всяко поколения се извършват по 2-3 пръскания през 10-12 дни.Регистрирани ПРЗ са:НурелеД-0,05%; Дурсбан 4Е-0,15%; Пиринекс 48ЕК-0,15%; Би-58-0,2%.

Вашият коментар