петък, февруари 23, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
ЕчемикКартофиОпределител на болести неприятели и плевелиПлевели по ечемикаПлевели по картофитеПлевели по пшеницатаПшеницаСъвети

Паламида полска – Cirsium arvense, сем. Сложноцветни

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Описание

 

Многодишен кореновоиздънков плевел, пониква в края на март – април, а при влага през целия вегетационен сезон. Цъфти и плододава през юли – август. Подрязването на вертикалния корен и нарязването на хоризонталните корени провокира пробуждането на спящите пъпки. Отрязъци само с една спяща пъпка при благоприятна влага се вкореняват и дават начало на нови растения.

 

Борба

 

Борбата се води много трудно и включва: системно прилагане на методите на изтощение и изсушаване; подметка на стърнищата, дълбока лятна оран и допълнителни летни и есенни обработки при прорастване на плевела, пролетни предсеитбени обработки на 8-10 см дълбочина; навременни и качествени вегетационни обработки за унищожаване надземните части на плевела.

 

ПРИ ПРЕДСЕИТБЕНИ ОБРАБОТКИ ДА СЕ ИЗПОЛЗВАТ САМО КУЛТИВАТОР ИЛИ ПЛУГОВЕ.

 

Полската паламида е чувствителна към амидосулфурон, бромоксинил, глифозат, глюфозинат, дикамба, дикват, клопиралид, метозулам, римсулфурон, триасулфурон, трибенурон, флорасулам – само активни вещества, приложими при другите култури, но не и при картофи.

 

 

Вашият коментар