петък, март 24, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
Неприятели по прасковитеОпределител на болести неприятели и плевелиПрасковиСъвети

Прасковен клонков молец

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Описание на неприятеля Прасковен клонков молец

 

Развива 3-4 поколения, зимува като гъсеница под люспите и в основата на пъпките, в разклоненията на клоните, в мумифицираните плодове и стъблото, а на сливата – в галите, причинени от галообразуващия акар. Пеперудите от първото поколение летят през май – юни, от второ – юни – юли, трето – август – октомври.

 

Повреди: Презимувалите гъсениците се хранят с пъпките, с кората в пазвите на клоните още през февруари и март. Началото на активния период съвпада с разпукването на цветните пъпки на прасковата. След това преминава по леторастите, вгризвайки се през върха на пъпката в сърцевината им, което причинява увяхване на връхната част, клонката. Вгризват се в плодниците на цветовете и в младите плодчета на прасковата, кайсията, сливата и бадема, които изцяло унищожава без кожицата. Гъсениците от лятното поколение се хранят с месестата част на плодовете.

 

Борба

 

Първото пръскане се провежда непосредствено преди разпукването на цветните пъпки, при 10% гъсеници напуснали зимните си убежища при констатиране на плътност над регистрираните ИПВ: (3% повредени леторасти).

 

Регистрирани ПРЗ са: Вазтак нов 100 ЕК-0,015; Суми алфа ЕК-0,02%; Сумицидин 5ЕК-0,02%; Дурсбан4Е-0,15%; Нуреле Д -0,05%; Хлорсирин 550ЕК-0,05%;Санмба -0,05%;и др. регистрирани ПРЗ.

Вашият коментар