четвъртък, май 13, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Усвояването на средствата по програмите в сектора върви с темповете на костенурка

Близо 40% от средствата по ПРСР нито са договорени, нито са изплатени

Досегашната власт със сигурност ще бъде запомнена от обществото не само с хвалбите за усвоени пари от данъкоплатците и с добилите фолклорна слава ежедневни раздавания на милиони и милиарди от джипката. Данните за усвояемоста на средствата по европейските програми към 15 април 2021 г. обаче показват, че усвояването на средствата по селската програма продължава да е незавидно- едва 22,8%, което я нарежда сред най-слабо реализираните, Защото едно е договарянето на средствата, друго е те да са достигнали реално до фермерите и общините.

Разликата между изплатени и договорени средства е три пъти в полза на последните или в процентно изражение- 62,2% от бюджета е договорен. В цифрово изражение са договорени 3,735 млрд. евро , а реално достигнали до фермерите са 1,269 млрд. евро. Сметката показва че тепърва остават около 40% или по-точно казано 37,8% от средствата по ПРСР, които ще трябва да се договарят и изпълняват. В парично отношение това възлиза на 2,268 млрд. евро средства от общия бюджет по програмата.

На този фон дори усвояването по малко по-непопулярната програма за морско дело и рибарство върви доста по-бързо, защото изплатените по нея средства възлизат на малко над 60 млн. евро, при договорени почти 90% от средствата от бюджета или 76,2 млн. евро.

Само за 2021 година по ПРСР са договорени 685,68 млн. евро, а са изплатени 105,74 млн.евро. По морската програма за текущата година са договорени 179,38 млн. евро а са изплатени едва 76,24 млн. евро.

Това показва сухата статистика, и въпреки хвалбите от страна на администрацията на земеделското министерство, не може да се отрече, че изпълнението на двете програми върви по-бавно отколкото им с иска. Ще напомним, че преди около 10 месеца- през юни миналата година министър Танева обеща пред депутатите , че до края на 2020 година изплатените средства например по програмата за морско дело и рибарство може да достигне до 45%. Читателят сам може да се убеди, дали това се е случило или не не само до края на миналата година, но и до средата на април тази година. Тогава Танева се отчете пред депутатите с оптимистичните данни за изплатени средства по ПРСР за периода 2014-2020 г. от 42,5% и едва 25% по програмата за морско дело и рибарство.

Утехата за онези, които очакват да поучават субсидии е, че все пак има още две години, в които във времена на преход може би все пак ще има напредък по изпълнението на двете програми, още повече че обществените нагласи поне са такива, че новата администрация в земеделското министерство ще трябва да направи този процес не само по-прозрачен, но и по-ефективен.