понеделник, април 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

В 30% от проверените ферми има виртуални животни

В 30% от направените проверки в сектор Животновъдство има установени тежки нарушения, най-често липсващи животни, съобщи министърът на земеделието Иван Иванов пред Нова телевизия. Досега в сектора са направени 1400 проверки, допълни той. Според него всички случаи на установени нередности са дадени на прокуратурата. „Всеки трябва да бъде съвестен, защото той ощетява не само българския гражданин, но и своите колеги, затова съвестните фермери трябва да подават сигнали за недобросъвестните“, допълни още той.

Иванов каза още, че се правят денонощни проверки, защото има много нарушения и злоупотреби.

В момента текат теренните проверки по подадените заявления за Кампания 2022. Контролът стартира с посещения на място на декларираните площи и животни по схемите и мерките по директни плащания, напомнят от ДФ „Земеделие“.

При проверка за обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци се измерва площта на декларираните парцели и се констатира наличието на заявената култура. Също така се установява и дали са спазени минималните агротехнически мероприятия, които да гарантират получаването на добиви.

При проверка на животни се проверява идентификацията и регистрацията на животните и съответствието с приложимото законодателство.

Проверките по кръстосано съответствие, обхващат дейностите на стопанина на територията на цялото стопанство, както и спазването на приложимите за стопанството законоустановени изисквания и национални стандарти.

След приключване на конкретна проверка на място, контролния лист ще бъде наличен в профила на кандидата в Системата за електронни услуги (СЕУ) на Държавен фонд „Земеделие“. В случай, че са констатирани несъответствия същия ще бъде изпратен до кандидата на хартиен носител.

От Министерство на земеделието пък започнаха специализираните теренни проверки на физически блокове (ФБл), чрез които ще бъдат обновени данните в Системата за идентификация на земеделските парцели (СИЗП) за кампания 2022.

Виктор Павлов