неделя, януари 24, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

Вандал уби пчелите от 75 кошера в Монтанско

1.08ХилядиЧетения

Пчелите от 75 кошера в Монтанско са убити. Собственикът е установил за действието, когато отишъл да нагледа кошерите. По думите на говорителят на ОД на МВР – Монтана Ирен Токина районното управление е получен сигнал от софийски жител, който съобщил, че в дните между 10 и 26 октомври в местността Зелище в землището на село Владимирово неизвестен извършител, след напръскване с неустановено вещество е унищожил 75 пчелни семейства, негова собственост.

В регистъра на пчелините в това населено място са вписани общо 19 пчелина, като пострадалият е един от най-големите. Кой с какво и кога е напръскал пчелина, дали това е злоумишлено или не, тепърва ще се изяснява от полицейския участък в Бойчиновци. Все още не е ясно и какви са загубите за стопанина.

Щетата надхвърля 18 000 лева. Бърза калкулация сочи, че минималната цена за един кошер е около 244 лева. Една рамка с пчели струва 12-14 лева, а в кошера са 12. Като прибавим и цената на самия сандък, която е около 100 лева, това наистина е голяма загуба за този стопанин, коментират запознати. 

Към момента само Закона за пчеларството предвижда глоба, която нито е от полза на пострадалия собственик, нито възпира намерения за такива посегателства.

От Нова година влизат в сила конкретни мерки, предприети от Министерство на земеделието, които предвиждат при пръскане на земеделски масиви да бъдат уведомявани собствениците на регистрирани пчелини, но това според депутата не е най-надеждната мярка и ще трябва да се приложат по-точни, ясни и категорични правила за справяне с проблема.

Виктор Павлов