четвъртък, октомври 28, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Вероятни измами за 4,5 млрд. евро разследва европейската прокуратура

Институцията ръководена от Лаура Кьовеши е образувала вече близо 300 разследвания

Започналата активна работа преди три месеца европейска прокуратура, оглавявана от Лаура Кьовеши вече разследва вероятни измами с европейски средства за общо 4,5 млрд. евро, информира euractiv.bg. От юни месец насам обвинителите вече са задействали близо 300 разследвания за корупция и измама с европейски средства. От всички страни членки са получени над 1 700 сигнала, , като някои от тях все още се оценяват, се съобщава от базираната в Люксембург прокуратура.
Някои от разследванията включват предполагаема измама с данък върху добавената стойност. Едно от тях е за 14 милиона евро и за него миналия месец са проведени координирани действия в Германия, Холандия, Словакия, България и Унгария.
Други са свързани със съмнение за неплащане на митнически задължения. Сред тях има и за италианска компания, внасяща волфрамови електроди, която е заподозряна , че е фалшифицирала техния произход.

ЕППО очаква да повдигне първите си обвинения преди края на тази година, а делата, които ще се гледат от националните съдилища вероятно ще тръгнат през 2022 г.