неделя, август 9, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
На склад остават над 352 хил. тона сухо мляко
Животновъдство

Внос на сухо мляко срина цените у нас

На склад остават над 352 хил. тона сухо мляко

Големите доставки на сухо мляко се обясняват и със сериозния спад в млечното животновъдство

683Четения

По данни на Агенция „Митници“ в България отново има масиран внос на сухо мляко. За първите 4 месеца у нас са влезли над 2,3 тона. През 2018 г. е отчетен внос на около 21 хил. тона сухо мляко и 6 хил. тона кондензат.

Суровината е основно от Полша, Румъния, Гърция, Кипър и Великобритания. Еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган съобщи в началото на тази година, че Евросъюзът е продал 99% от интервенционните запаси от сухо обезмаслено мляко при фиксирана минимална цена от 110 евро/100 кг . В периода 2015-2017 г. ЕК изкупи в интервенционен режим 380 хил. т сухо обезмаслено мляко. Към днешна дата са останали само 4 хил. т.
По данни на Института за аграрна икономика през последните години сухото мляко все повече се използва за нуждите на млекопреработвателната ни индустрия. То се влага основно в производството на сладолед, шоколад и други сладкарски изделия, но участва и в състава на киселото мляко, сиренето и кашкавала, както и на млечните напитки. Предпочита се заради по-ниската му цена от тази на суровото краве, овче и биволско мляко. Това от своя страна е удар върху производителите на сурово мляко, което води до ниски изкупни цени и до фалит основно на малки и средни ферми. В момента средната цена на суровото краве е около 0,60 лв/кг. Тя не може да покрие и половината от себестойността на неговото производство.

Големите доставки на сухо мляко се обясняват и със сериозния спад в млечното животновъдство през 20-те години преход. За този период броят на едрия рогат добитък е намалял над 2 пъти, а спадът при овцете е 5 пъти в сравнение с 90-те години. Влошена е и производствената структура на млечното животновъдство – средният брой на животните в стопанствата е нисък, а броят на говедата в модерните ферми І и ІІ категория е около 45%.

Търговията с кондензирани сухи млека е сочена за основен враг на млекопроизводителите не само в България, но и в цяла Европа. Справка в Евростат показва, че близо 72% от европейските фермери смятат, че кризата в пазара на краве мляко през последните години е заради сухите млека. Всичко това има законова подплънка, което непрекъснато ни извива ръцете, категоричен и Милко Илиев, собственик на кравеферма в Съединение. Той уточнява, че щом е разрешено продукти със сухо мляко да носят наименованието „млечни продукти”, смъртната присъда на фермера е произнесена. Според одобрения БДС за млечни продукти в киселото мляко е разрешено да се влага до 20% сухо мляко, в сиренето от краве мляко – до 30%, а в кашкавала от краве мляко – до 25%. Това обаче никъде не е отбелязано на опаковките.

Виктор Павлов