петък, юни 5, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Без категория

Заради имотни сделки: Арестуваха кмета на Божурище

80 дка общинска земя пред регулация на километър от София е оценена на 1, 68 лв. за квадратен метър

Спецпрокуратурата влезе в кметството в Божурище, съобщиха от прокуратурата. Прокуратурата, със съдействието на служители от КПКОНПИ и СДВР, извършва действия по разследване на длъжностно престъпление на кмета на община „Божурище“.

Събраните до момента доказателства сочат, че от 21 ноември 2018 г. до 27 декември 2018 г., в гр. Божурище, в условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно положение, той е нарушил служебните си задължания с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага. С това е създал условия за нанасяне на вреда на общината в значителни размери.

В момента се извършват претърсвания и изземвания в сградата на общината и на други адреси, както и лични обиски.

Провеждат се разпити на свидетели.

Кметът на Община Божурище Георги Димов, заместничката му Габриела Дончева и секретарят на общината Цветелина Димитрова бяха задържани около обед за срок от 24 часа заради извършено длъжностно престъпление. Прокуратурата ще преценява дали да иска постоянния им арест.

“Работи се по посока на престъпление по служба, включително и документни престъпления от рода на удостоверяване, че определени обяви са сложени залепени на общината, други не са сложени. Обявата е публикувана на сайта на Община Божурище, но фактически само кметът може да я отвори и да я види“, поясни той.

По думите му за документни престъпления законът предвижда до 5 години лишаване от свобода.

„Разследването е по сигнал на председателя на Общинския съвет на Община Божурище. Работи се от няколко месеца.

Кметовете продължават да не слушат какво им се говори,

ситуацията е променена и няма значение от коя политическа сила си“, добави той. „Тук в някаква степен става въпрос за наглост. Не може председателят на Общинския съвет да те сезира, да ти каже „виждам какво правиш“ и ти да кажеш „мен това не ме интересува“ и въпреки това да го направиш“, поясни Гешев, като уточни, че след това председателят на Общинския съвет е сигнализирал и институциите.

“Това е един пореден оплетен кръг от зависимости. Краде се много и се краде нагло. Затова сме в това положение”, отбеляза Гешев.

В разследване на NOVA, излъчено през април, бе изнесена информациа за сделки със земя на много по-ниска от пазарната стойност. В разследването става ясно, че 80 дка общинска земя пред регулация на километър от София е оценена на 1, 68 лв. за квадратен метър. След търг по оценката, терените са продадени на частници за малко над 2 лв. квадрата. Посредством пълномощни, една от фирмите спечелили имотите, се оказва, че се управлява от бащата на кмета на Божурище.

 

Земята е земеделска, но е част от планираната многофукционална зона на Божурище. Отвсякъде е оградена с имоти в регулация на десеторно по-висока цена. Любопитният търг на 4-те терена е станал още в края на миналата година. Сигналът идва от човек, който е адвокат на потенциални купувачи, които изпуснали десет дневния срок за подаване на документи за търга.

„Средната цена по пазарни оценки е около 7 евро на кв. Бяха атрактивни тези имоти като цена. Именно това породи интересите на моя клиент към имотите”, коментира тогава пред медията адвокатът Марин Пандов.

Според оферти за продажба в района от интернет сайтове, цената на подобни земеделски  земи в района варира между 7.50 и над 15 лв. на квадратен метър. При урегулирани терени достига и до 30 евро. Регулацията в 80- те декара според общински съветници би струвала 4 лв. на квадрат.

NivaBG.com
Виктор Павлов