петък, юли 19, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Земеделските протести: Искат оставката на ресорния министър

Земеделци и животновъди излизат на протест. Браншови организации и земеделски производители искат оставката на ресорния министър Кирил Вътев и на ресорния председател на комисията в Народното събрание Десислава Танева,съобщи БТВ.
Шествието тръгна в 11 часа от Министерството на земеделието и храните в София. На място има силно полицейско присъствие и частна охрана.
До напрежение се стигна, след като зам.-министърът на земеделието слезе при протестиращите да ги покани на разговори, за да чуе техните искания. Те обаче го освиркаха с призиви за оставка.

Исканията на недоволните са за незабавно изплащане на компенсациите заради войната в Украйна, изравняване на всички ставки в сравнение с миналогодишните и осигуряване на пари за държавни помощи. По думите им в бюджета такива пари не са предвидени.
„Миналата година получихме 200 лв., а тази 70 лв. на животно“, каза Руско Русев, животновъд. Масово при нас се затварят кравеферми с по 500-600 крави. Не останаха кравеферми“, каза Руско Русев, животновъд.

Снимка: bTV
„Ако се изпълнят исканията на протеста, няма да се вдигнат цените. Разходите се вдигат в момента. Ако смятате, че 80 стотинки или 1 лев е достойна цена за 1 литър, питайте всички хора колко им струва един литър мляко. Трябва компенсации, за да се запазят работните места на тези хора и цените”, посочи Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите в България.

Очаква се протестът да се пренесе и пред прозорците на Министерския съвет.

Позицията на аграрното министерство е, че е изплатено абсолютно всичко, което е възможно и е трябвало да бъде дадено.
„Проблемът е, че 5 човека си обслужват личните интереси и искат да получат над разрешените суми по регламент на Европейския съюз. Искат да нарушим регламента“, каза министърът на земеделието Кирил Вътев, който присъства на агросеминар на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

От думите му стана ясно, че промени в тавана за плащане е направен в резултат на нашия натиск над Еврокомисията и персонално над комисаря Войчеховски, с когото министърът разговаря в сряда за последно преди заседанието на Комисията по земеделие в Парламента.
Преди два месеца земеделци и фермери организираха серия от протести и блокираха ключови пътища в страната. Стигна се до подписване на Меморандум с правителството в Министерския съвет и недоволните изтеглиха тежката техника от подстъпите на София.

С решение на правителството бяха отпуснати и 63 милиона лева допълнителни средства за подкрепа и компенсации за земеделските производители.

Виктор Павлов