събота, септември 19, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

1000 лв. глоба за гледане на рози в двора

Вкарват фермерите в регистър, изкупуват цветовете само с договор

33.9ХилядиЧетения

Глоба 1000 лв., ако отглеждаме маслодайна роза в двора си. Това предвижда новият закон за защита на маслодайната роза, внесен в парламента за разглеждане, пише в. „България днес“. Заради текстовете масово фермери и градинари, които имат розови насаждения, могат да отнесат санкция, предупредиха депутати, недоволни от проекта.

Според документа маслодайна роза ще се сади вече единствено под специален режим, а всички производители на културата ще се вписват в специален електронен регистър. Онези, които имат малки площи с насаждения и са извън списъка, ще отнасят солени глоби, пише в. „България днес“.

„В Розовата долина има както хора с основен бизнес рози, така и семейства, които допълват доходите си с отглеждането на декар и половина – два. Това е репресия към малките производители“, предупреди депутатът Веска Ненчева.

Според правителството с въвеждане на правила България ще може да увеличи износа на маслодайната култура. Причината е, че според новите изисквания розите ще се садят единствено от сертифициран посадъчен материал с документи за произход. Продажбата на розов цвят ще става само след сключване на писмен договор. Страната ни ще защити и културата „маслодайна роза“, и продукта със защитено географско указание „българско розово масло“.

Според големите розопроизводители обаче проблем с текстовете няма. „Много голяма част от розопроизводителите са в сивия сектор и аз смятам, че този начин ще доведе до излизане на светло на всички розопроизводители, което е много важно, за да се знае какъв е капацитетът на очаквания розов цвят и да не се получава така, че ако има свръхпроизводство, това да доведе до ниски цени и трус в сектора“, разясни шефката на Съюза на производителите на етерично-маслени култури Зара Клисурова. По мнение на представители от малкия бизнес текстовете са репресивни и неясни. Причината е, че не е записано дали фермерите ще дължат такси за включване в регистъра, както и какъв ще е размерът им.

От ГЕРБ се аргументират, че заради хаоса с изкупуването на продукцията от миналата година законът е полезен за бранша. „Стана така, че розоварните отказаха да приемат цвета, като се оправдаха със свръхпроизводство и намален капацитет за преработка. Цените на суровината паднаха и много от продукцията остана на полето. Розопроизводители излязоха на протест, за да поискат държавата да се намеси в бранша“, даде пример Радостин Танев от мнозинството.

NivaBG.com
Виктор Павлов