събота, февруари 4, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
Съвети

Йотингер: Парите за земеделие след 2020 г. ще са по- малко

Стремим се да опростим ОСП както за производителите

Според Йотингер Брюксел се стреми да опрости ОСП

Парите за земеделие след 2020 година безспорно ще са  с няколко милиарда евро по-малко, но се опитваме да ограничим вредните последици от това  както за земеделските производители, така и за околната среда. Това заяви в отговор на въпрос на NivaBG комисаря по финанси и бюджет на ЕС Гюнтер Йотингер, който изнесе публична лекция в София днес.

Първите сценарии за това, как ще изглежда общата аграрна политика се очякват през декември, и в момента комисаря по земеделие  Фил Хоган води за целта активен диалог с отделните страни членки.

 

Според Йотингер Брюксел се стреми да опрости ОСП както за земеделските производители, така и за администрацията. Относно пазарите за храни и аграрнапродукция комисарат призна, че двустранните санкци с Русия са нанесли вреди на земеделските производители, но ЕС се опитвада активизира и отваря пазарите на съседни страни като Сърбия, която е бъдещ потенциален член на Общността. Гюнтер Йотингер потвърди, че загубите за бюджета на ЕС след излизането на Великобритания ще са между 12 и 15 млрд. евро, и че за да се запълни дупката, делът навноскитена страните в общиябйджет трябва да стигне до 80%. По време на изказванетому стана ясно, че за всяко евро, което страната  ни внася в ЕС, получава между 5 и 6 евро под формата на субсидии за различни проекти.

Вашият коментар