вторник, юли 16, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

700 млн. лева трябва да получат фермерите по ОПДУ (СЕПП) до края на годината

Протест фермери

До края на годината земеделските производители да получат близо 700 милиона лева

Земеделските производители да получат близо 700 милиона лева през декември тази година е цел, по която Министерството на земеделието и храните работи активно съвместно с Държавен фонд „Земеделие“. Това стана ясно на днешната среща на премиера академик Николай Денков с представители на зърнопроизводителите. В разговора участваха също министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, изпълнителните директори на Държавен фонд „Земеделие“ и Българска агенция по безопасност на храните – Георги Тахов и Светлозар Патарински, както и директорът на Агенция „Митници“ Павел Тонев, съобщиха от правителствената информационна служба.

Следващата седмица предстои да бъде публикуван индикативният график за всички плащания към земеделските производители до края на годината. Най-голямото плащане, в размер на близо 700 милиона лева, е по интервенцията „Основно подпомагане на доходите за устойчивост“ (ОПДУ) от Кампания ‘2023, което замества Схемата за единно плащане на ПЛОЩ (СЕПП)

От понеделник, 6 ноември, всеки кандидатствал за подпомагане по директни плащания за Кампания ‘2023 ще получи по електронна поща информация за резултата от мониторинга на площите си.

Стопаните ще могат да се запознаят с резултатите и да преценят дали да подадат възражение в 14-дневен срок чрез Системата за електронно услуги или да оттеглят парцела си.

В хода на срещата зърнопроизводителите представиха пакет от мерки и предложения, които според тях ще помогнат както организацията, така и начина на работа в сектора. Премиерът академик Денков приветства конструктивния подход и увери, че правителството е готово да влезе в експертен разговор по всяко едно от предложенията, така че да се изработят най-ефективните решения в дългосрочен план.