понеделник, септември 20, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Акценти от речта на фон дер Лайен: Ако Европа намали нивата на вредните емисии, ще стане въглеродно неутрален континент

По време на своята реч днес, председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен засегна и темите за зелената сделка, цифровизацията и климатичните цели. „Във времената на криза, в които говорим за ускорение, климатът става все по-топъл и по-топъл. От ледниците в Алпите, до пожарите в Орегон и унищожената реколта в Румъния от най-тежката суша от десетилетие“. Европейският зелен курс е в центъра според нея на зеленото преобразование на континента, и в неговата сърцевина е желанието за превръщането му в първия неутрален материк, но без да се запазва същото статукво. „Внимателно разгледахме всеки сектор на икономиката за да видим колко напред можем да се движим, и на тази основа ЕК предлага до 2030 година да завиши до не по-малко от 55% нивото на редукция на вредните емисии“, добави тя.

Подобно увеличение от 40 на 55% може да се окаже малко за едни и непостижимо за други според нея, но оценката на въздействието сочи, че икономиката го желае. Според тази оценка на въздействието ако се изпълни този показател, Европа ще може да изпълни целта си, да стане въглеродно неутрален континент до 2050 г., а ако другите я последват, светът ще може да ограничи затоплянето под градус и половина.

„Когато емисиите от 1990 година са спаднали с 29% икономиката ни нарасна с над 60%. Днес разполагаме с технологични решения, далеч повече експертен потенциал и капитали за това, и вече сме тръгнали към кръгова икономика с въглеродно неутрално промишлено производство“.

Постигането на тези показатели според нея ще намали зависимостта от вноса на енергоизточници, ще създаде милиони нови работни места и ще намали замърсяването на въздуха с до 50%. Всички страни, които се нуждаят от помощ по време на прехода към кръгова икономика ще получават подкрепа от специалния фонд за справедлив преход.

За да се постигне това е нужно да се преработи законодателството касаещо енергията, да се укрепи търговията с емисии, да се стимулират възобновяемите енергоизточници и да се реформира данъчното облагане в енергийния сектор.