неделя, септември 27, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Акценти от речта на фон дер Лайен: Европа е пред на чало наново цифрово десетилетие

Съюзът има нужда от нови правила касаещи цифровата идентичност

134Четения

Според Урсула фон дер Лайен кризата с пандемията от коронавируса е поставила Европа пред прага на ново цифрово десетилетие, като без технологиите, тя не би могла да се справи с подобни кризи. „Ние трябва заедно да работим за преследване на общите цели по отношение на свързаността, цифровите компетенции и публичната администрация“, каза по този повод тя. За да се постигне това Европа трябва да е с водеща роля, като трябва да се съсредоточи вниманието в няколко области- данните, правилата за цифрова идентичност и инфраструктурата.

По отношение на даните например при свързване с данните, е нужно създаване на общи информационни полета в енергетиката и здравеопазването. Технологиите и изкуствения интелект играят важна роля без значение дали става дума за ранната диагностика, земеделието или автономното управление. Тя подчерта, че съюзът има нужда от специални правила и закон касаещи цифровата идентичност и изкуствения интелект. Европа ще предложи в идните месеци една нова по-сигурна цифрова идентичност- която да се използва за всичко- от плащане на данъци до получаване на шофьорска книжка.

Третата тема засегната в речта и е инфраструктурата в сферата на цифровизацията. Свързването на данните трябва да се развива с бързи темпове, ако искаме според нея равен старт за всички, то трябва да се действа, защото все още 40% от селските региони в Европа нямат достъп до бърз широколентов интернет, а той е важен във всяко едно отношение и създава възможности за съживяване на селските райони, като само тогава може да се използва пълният им потенциал. Предстои в развитието на нови върхови технологии в Европа да се инвестират близо 8 млрд. евро. За постигането на този своеобразен цифров преход се планира да бъдат инвестирани 20% от средствата по програмата New Generation EU.