петък, декември 4, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Бабх

БАБХ проверява нова порция пилешко със салмонела

Миналата седмица Агенцията по храните взе проби от пристигащите в страната ни доставки на птиче месо от един и същи полски производител

952Четения

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проверява нова пратка замразено пилешко месо, замърсено със салмонела, след получен сигнал късно в сряда, съобщиха ветеринарните власти.

Нотификацията в европейската електронна Система за бързо реагиране на сигнали за безопасността на храните и фуражите RASFF е подадена от Италия за птиче месо от Полша. Предприети са незабавни действия за установяване на проследяемостта на месото. Предстои да бъде извършена детайлна проверка. При откриване на налични количества от засегнатите партиди, те ще бъдат изтеглени от пазара и възбранени. В получената нотификация не се споменава полската фирма, за която до момента бяха издадени нотификации. След извършване на проверката, резултатите от нея ще бъдат оповестени.

Припомняме, че миналата седмица Агенцията предприе вземане на проби на пристигащите в страната ни пратки с птиче месо от един и същи полски производител, след получени няколко нотификации за заразено със салмонела охладено птиче месо.
От тогава Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) взема проби за лабораторно изпитване на всяка пратка с птиче месо и субпродукти с произход Полша, предназначени за България. Предприетите действия са във връзка със зачестилите нотификации в Системата за бързо съобщаване на храни и фуражи (RASFF) за наличие на салмонела в птиче месо с произход Полша.

Виктор Павлов