събота, май 25, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
АгрокалендарОтлгежданеПЧЕЛАРСТВО

Добри съвети през МАЙ за пчеларя

Добри съвети през МАЙ за пчеларя

Цъфтящата многообразна растителност предлага обилната си първа пчелна паша, снасянето на яйца е усилено, люпенето също, излюпват се и повече търтеи, пчелите работнички донасят нектар и прашец, произвеждат восък и градят “далаци”, заработва у тях инстинкта към естествено роене и всичко това налага почти всекидневното присъствие на пчеларя в пчелина.

Преди настъпването на главната паша и поставянето на магазините или корпусите трябва да се направи преглед на пчелните семейства, за да се установи тяхната способност за използването й.

Този преглед следва да се съчетае с внимателне проверка при съдействието на ветеринарна специалисти за евентуално наличие на европейския гнилец, киселия гнилец, мехурчестия гнилец и други заболявания. След поставянето на магазините и корпусите пчелното семейство не бива да се безпокои, а и прегледът е по-труден.

Май е време на активна употреба на препарати срещу болестите и неприятелите по земеделските култури, някои от които са отровни за пчелите. Макар по принцип да не се пръска с инсектициди по време на цъфтежа, необходими са строги наблюдения и съгласувани действия.

При лошо време и продължително задържане на пчелите в кошера е възможна появата на т. нар. майска болест. Дължи се на липсата на пресен нектар и вода, поради което прашецът не може да бъде преработен и използван. В такива случаи се налага подхранване с рядък (1:3) захарен сироп и осигуряване на чиста вода.

Вашият коментар