понеделник, юни 17, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Чувствителен спад на цените на зърното на международните пазари

Борсова търговия

Котировките на пшеницата в Париж се сринаха с над 8 евро

Търговията със зърно на международните пазари приключи с чувствителен спад на котировките, информира специализираният портал agrarheute.com. Контрактите зад Океана регистрираха двуцифрен спад, а тези в Париж със срок на доставка през септември се сринаха с над 8 евро до 243 евро за тон. За девет дни цената на пшеницата от новата реколта там е е регистрирала спад с цели 26 евро.

Търговията с царевица също остана под натиск като августовските контракти се понижиха с 4 евро до 218,75 евро за тон. Фючърсите от новата реколта със срок на доставка през ноември изгубиха за ден 4,50 евро до 217 евро за тон. Цената на рапицата в последния ден от седмичната търговия също падна под границата от 470 евро за тон.

Според анализаторите за срива на пазара са отговорни различни фактори. От една страна влияние на пазара оказва текущата кампания по прибиране на пшеницата в сАЩ . Към това се добавя ускоряването на сеитбената кампания в Аржентина и значително по-благоприятните климатични условия в Австралия и Канада.

От друга страна Русия излезе с нови заявки за повишаване на своя експортен потенциал. Не на последно място тревога за търговците в Европа създава значително по-ниската цена на пшеницата и царевицата от Украйна в сравнение с тези от ЕС.

Според актуалните данни на ЕК, експортните цени на европейската пшеница преди регистрирания срив на борсите са в рамките на 244 евро за тон, докато украинската пшеница се търгува на международните пазари по 210 евро за тон. С цена от 223 евро за тон американската пшеница към момента също е по-евтина от европейската.

Поскъпването на еврото спрямо долара допълнително оскъпява европейската пшеница, което също оказва допълнително влияние на вътрешноевропейския пазар. Междувременно Турция която се явява един от най-големите вносители на пшеница въведе забрана за внос, която ще важи от 21 юни до 15 октомври с цел да защити собствените си производители.