четвъртък, април 18, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Даренията за храна паднаха с 30 процента

Новите изисквания за маркиране на даряваните храни създават множество трудности

1.3ХилядиЧетения
NivaBG.com

Новите изисквания за маркиране на даряваните храни създават множество трудности на производителите и преработвателите и в крайна сметка се отказват. Те нямат никакъв стимул да дарят и това се отрази на нашата работа. За една година имаме 30% спад на получените дарения. Това заяви Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българската хранителна банка.

Разпоредбата е в сила след промяната на Закона за храните и новия Закон за ДДС, стимулиращи даряването на храна с кратък срок на годност. Документът влезе в сила от началото на 2017 г. В него се визират определени лимити в каква част от оборота на фирмите, даряващи храна, могат да се получават нулеви ставки на ДДС, при деклариране на тези дарения.

За да не се върне стара храна обрано в търговската мрежа, Министерство на финансите включи едно изискване – всяка потребителска опаковка на даряваната храна да има специален надпис с текст: „Дарение, не подлежи на продажба“. Тази маркировка трябва да е поставена по начин, които не позволява нейното заличаване. Не на всяка храна и опаковка това е възможно. А маркировката трябва да бъде поставена на всеки отделен продукт. Това на практика отказва фирмите от дарения, защото им създава по-големи разходи и загуба на време, дори повече от спестеното ДДС.

Тя уточни, че Българската хранителна банка и нейните партньори са внесли предложения в Народното събрания за преразглеждане на Закона за храните в тази му част и се надават скоро да бъдат въведени облекчения, които да стимулират даренията на храни.

NivaBG.com
Виктор Павлов