четвъртък, април 18, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
Без категория

НАП изненада фермерите с нова електронна услуга

Изборът на облагане е възможен веднъж на пет години, декларациите се подават до 31 декември

През 2015 г. НАП ще осигури възможност на своите клиенти да подават данъчните си декларации и с ПИКПрез 2015 г. НАП ще осигури възможност на своите клиенти да подават данъчните си декларации и с ПИК
4.01ХилядиЧетения
NivaBG.com

Земеделските стопани ще могат да ползват нова електронна услуга. Декларации за избор на облагане вече ще могат да подават  по електронен път като така ще си спестят  ходене  до офис на данъчните.

Това стана ясно от съобщение на Националната агенция за приходите (НАП) за въвеждането на осем нови услуги, достъпни през интернет с квалифициран електронен подпис (КЕП) – за физически или юридически лица, или с персонален идентификационен код  (ПИК) – за гражданите.

Земеделските стопани имат право на избор на облагане веднъж на пет години, като за целта подават декларация в срок до 31 декември в годината преди началото на периода. След изтичането на петте години  фермерът запазва избраното облагане, без да внася нова декларация.
Пълното име на услугата, която от този месец вече се предлага по електронен път, е „Подаване на „Декларация по чл. 29а, ал. 4 от ЗДДФЛ за упражняване правото на избор на облагане от физическите лица, регистрирани като земеделски стопани“.
„Автоматично ще бъде предоставен достъп до тази услуга на задължено лице с право на пълен или частичен достъп до е-услугите на НАП, както и на упълномощено лице с пълен достъп или частичен до групата услуги „Декларации, документи или данни подавани от физически лица“, уточниха данъчните.
Персоналният идентификационен код (ПИК) се предоставя безплатно от НАП, като за целта физическото лице трябва да посети офис на данъчните.
Друга нова електронна услуга е „Справка за декларирани, изчислени и внесени задължителни осигурителни вноски на самоосигуряващо се лице за година“. Тя е достъпна с ПИК и с КЕП от всички физически лица, които имат разрешен пълен достъп до услугите на НАП.
Всички електронни услуги на НАП са достъпни на адрес: https://inetdec.nra.bg/.
NivaBG.com
Виктор Павлов