неделя, юли 12, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Дефицит на рапица очаква ЕС в края на сезона

Търсенето на рапица за биогориво може да се възстанови от есента

новия сезон въпреки намалялото търсене на биодизел, пише UkrAgroConsult. Причината за това е спада в производството, като анализаторите от Strategie Grains вече намалиха прогнозите си за реколтата през тази година.

По последни данни на анализаторите, реколтата от рапица в ЕС плюс Великобритания през текущия сезон се оценява на 17,02 млн. тона, спрямо 17,59 млн. тона преди месец. Подобно производство ще надмине с 0,7% миналогодишното ниво от 16,9 млн. тона.

Спадът в търсенето на рапичн масло за производството на биогорива не успя да компенсира спада в производството и очаквания спад в експорта“, се казва в анализа на Strategie Grains. Оттам очакват постепенно възстановяване на търсенето на рапично масло за производството на биогорива през есента, когато ще се очаква да се увеличи търсенето им от транспортния сектор. Това ще доведе до спад в резервите от рапично масло в ЕС поради недостиг от рапица за производството му. Анализаторите очакват леко повишение на ценит на рапицата, но очакваните големи запаси в Канада могат да окажат натиск на европейския пазар. Ако през тази година няма сериозни проблеми по отношение на климатичнитеусловия, не се очаква цените на рапицата да се върнат до нивото от зимата. От Strategie Grains очакват също и дефицит в предлагането на рапица в края на тази стопанска година заради привлекателния марж на преработката.