неделя, септември 25, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Дунчев: Само на около 100 километра от София, държавата я няма в горите

Александър Дунчев

 

В свой пост в социалните мрежи вече бившият депутат от „Продължаваме промяната“ Александър Дунчев съобщи, че е открит произхода на незаконно отсечени 45 куб. метра трупи, които са били задържани от МВР Велинград. Оказва се, че това са само малка част от изсечените стотици кубични метра дървесина в общински гори, стопанисвани от община Самоков по пътя за Боровец. “ Проверката се наложи обаче да я извършим сами с мечока Боро , минал малко преди мен след дъжда, докато близо 1000 горски инспектора и над 5000 горски служителя в цяла България са се снишили и чакат да видят кой ще е следващия служебен министър и колко ще е голяма партийната му метла…“, пише Дунчев. В резултат на проверката са били подадени пет сигнала до ИАГ за спешни проверки в три сечища, където „фирмата със задържания ТИР сече гората като за последно“.

Фактите според Дунчев: “ Отгледни сечи, възложени от Община Самоков на фирма Родопа форест ЕООД, като по документ се изисква 20% разреждане на гората с цел премахване на криви и болни. Абсурд! На терен точно обратното – реже се само най-дебелото и най-обещаващото, десетилетия преди да узрее… В сечище 287-ш с изтекло позволително се правят сега повторни набези и са изсечени незаконно десетки зелени дървета. В сечище 287-ч и 287-д1 на Р.Ф. ЕООД до миналогодишните отсечени дървета се секат стотици нови, и се секат само най-едрите и най-скъпите дървета, остават само най-хилавите (често маркирани, но непожелани) – това им е отглеждането на гората! Всички пъни с фалшиви марки и пръски по стърготините, правят се нови пътища и всичко покрай тях се сече незаконно – къде с фалшива марка, къде без марка. На места гората даже не е маркирана от общинските лесовъди и сечта се прави по преценка на секачите… На други места се виждаше, че общинският лесовъд плахо и внимателно е маркирал само криви и сухи дървета (така пише и позволително), с добре нанесена стара марка в основа на дърветата. Но такава при сечите не видях – всичко си беше фалшива марка на секачите…“

 

Оказва се, че системата за издаване на електронни билети на агенцията по горите позволявала лесно фалшифициране на издадените електронни билети, като в случая е установено че хванатата дървесина се е превозвала с електронен билет на Мальовица Лес ЕООД за 15,24 куб. метра дървесина за различни трупи от бор с други размери. Проверяващите са се опитали чрез системен хак в системата на ИАГ да спрат тази схема позволяваща „кражба“ на фирма, под чието име да се добива и превозва незаконна дървесина. “ Където и да отидем, и то само в обхвата на София Област, – под 100 км от София – в гората все едно държава няма  А на места и гора вече няма…“, завършва Дунчев.