сряда, май 29, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Екстремните горещини продължават да намаляват добивния потенциал на европейската пшеница

Ръководство за ИНТЕГРИРАНА БОРБА с болестите плевелите и неприятелите при пшеницаРъководство за ИНТЕГРИРАНА БОРБА с болестите плевелите и неприятелите при пшеница

Екстремните горещини в Европа продължават да оказват негативни влияние на добивния потенциал на пшеницата , пише „Зерно Олайн“, позовавайки са на анализаторите от Refinitiv Commodities Research. Според последните им прогнози реколтата от пшеница в ЕС през тази година се очаква да достигне до 127,7 млн. тона, което е с 300хил. Тона под предходната им оценка. В доклада си те отбелязват, че горещото време е имало негативно влияние върху посевите в Италия и Испания, докато падналите валежи в северните части на континента и на Балканите са довели до известни прекъсвания на жътвата и до намаляване на качеството на зърното.

Заради липсата на оптимални условия , анализаторите са намалили и своята оценка за реколтата от царевица в ЕС с 1,1 млн. тона до 62,6 млн. тона. Падналите валежи на места в Европа са довели до попълване на влагозапасите в почвата и подобряване на производствените перспективи за някои страни като Полша, Германия, Франция и Унгария.