понеделник, април 6, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Електронна платформа ще информира пчеларите за пръсканията

В обхвата на новата ОСП трябва да се промотират зелени практики, свързани с употребата на препарати, щадящи околната среда

Десислава Танева
587
Гардоприм Плюс Голд

Агроведомството готви промени в наредбата за правилата за прилагане на средствата за растителна защита, включително и нощните пръскания, като се планира въвеждане на електронна платформа за информиране на пчеларите.

Това каза по време на форума на зърнопроизводителите вчера  пред представители на медиите министър Десислава Танева. “В момента сме се съсредоточили върху средствата за растителна защита, щадящи околната среда и начина им за допускане до пазара”, каза още тя. Според нея е добре в обхвата в духа на позеленяване на новата  ОСП да се включат и промотират зелени практики, които да са свързани със замяна на препаратите с такива щадящи околната среда, което също ще доведе до опазване на околната среда.  Тя уточни че страните от ЕС са разделени  на три зони, като за зоната, в която попада страната ни, са разрешени четири активни вещества. За общо 17 активни вещества има разрешение за достъп до пазара на ЕС. Целта на зоните е да се улесни признаването на активни вещества, които се използват от другите страни членки.

 

NivaBG.com