сряда, септември 20, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Гъбни болести и дъждове са оказали негативно въздействие върху винопроизводството в Италия

170 000 тона е реколтата от грозде170 000 тона е реколтата от грозде

 

Най- тежко засегнати са регионите по адриатическото крайбрежие на страната

 

Италианските винопроизводителите са подготвени за рязък спад в продукцията, след като широкоразпространена гъбичка унищожи лозята,  съобщава БТА позовавайки се на н „Ройтерс“.

Гъбичката plasmopara viticola, която причинява заболяване, наречено мана по гроздето, унищожи лозята в много италиански региони и ще доведе до 12 на сто загуба на продукция в цялата страна спрямо миналата година, според винените лобита „Юнионе италиана вини“ (UIV) и “ Асоенолоджи“ (Assoenologi) и Института за услуги на агропродоволствения пазар  (ISMEA)

Това означава, че Италия ще загуби позицията си на най-големия производител на вино в света и ще бъде изместена от  Франция, която отстъпи короната преди девет години.

Най-тежко засегнати бяха регионите по адриатическото крайбрежие, като Абруцо, известен със своето червено „Монтепулчано Д’Абруцо“ (Montepulciano d’Abruzzo), и Молизе, загубили съответно 40 и 45 процента от продукцията си. В по-южната област Пулия, известна с червеното си „Примитиво“ (Primitivo), е намаляла с 25 процента.

Очаква се италианското производство да спадне до под 44 милиона хектолитра тази година, според винарските лобита и института, от 50 милиона миналата година.

Един хектолитър е 100 литра или 133 стандартни бутилки вино.

Производството на вино във Франция се очаква да спадне с 2 процента тази година до малко под 45 милиона хектолитра, с големи различия между регионите, след като някои лозя бяха сериозно засегнати от гъбични заболявания, докато доброто време в други региони е оказало положително влияния върху производството, обяви френското министерство на земеделието миналата седмица.

Маната, която атакува листата и плодовете на лозята, исторически е по-разпространена в дъждовните райони на Северна Италия. Тази година обаче северът излезе почти невредим, губейки само 0,8 на сто от производството.

Централната и южната част, от друга страна, бяха силно засегнати, тъй като продължителните периоди на суша бяха осеяни с интензивен дъжд, особено през май, увреждайки посевите и селскостопанската инфраструктура и благоприятствайки развитието на гъбичките.

„Растенията са най-уязвими по време на етапите преди цъфтежа, по време на цъфтежа и ранното плододаване“, казва Андреа Лувизи, професор по фитопатология в университета на Саленто в Пулия, допълвайки, че благодарение на проливните дъждове и влажността гъбичката е успяла да атакува лозята през тези уязвими периоди.

Италианското правителство отпусна миналия месец скромните един милион евро за подпомагане на производителите на грозде, засегнати от мана. Фермерът Паоло Ниро, дребен лозар, който обработва 14 хектара около град Сан Паоло ди Чивитате в Пулия i наема 25 постоянни работници, коментира, че само той очаква пропуснати приходи от 110 000 евро.

Фазил Дусунчели, служител по селското стопанство в Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО), базирана в Рим, посочва, че глобалното затопляне причинява по-чести екстремни климатични явления, които заплашват лозята, и че са необходими планове за действие при извънредни ситуации.

Италия вече е регистрирала 2664 екстремни събития досега тази година, включително проливен дъжд и голяма градушка, според Европейската база данни за тежки метеорологични условия (ESWD). За цялата 2022 г. те са били 3192 и само 787, регистрирани преди 10 години.

Дусунчели призовава за повече инвестиции в нови, устойчиви на болести сортове грозде, изразявайки сигурност, че тазгодишната атака на маната „ще принуди много фермери да търсят други сортове“.