неделя, май 31, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Градушка колкото яйце се изсипа над селата в Годеч

Щетите от градушката в момента се описват от местните власти

Градушка с големина на яйце падна снощи към 20.00 часа в района на годечките села. Тя е била придружена със силен вятър и дъжд и е нанесла големи материални щети – изпочупени стъкла на къщи и автомобили, повредени покриви, унищожена е и земеделската продукция в района, паднали дървета.

Кметският наместник в село Комщица Милка Асенова заяви, че градушка с подобни размери никога не е падала. По думите й са засегнати селата Бърля, Комщица,Смолча и Губеш.

Няма пострадали хора. До този момент няма информация за унищожени култури в земеделските площи на общината. Щетите от градушката в момента се описват от местните власти. Данните са за паднали клони и поражения в дворовете на къщите.

„Снощи малко след 20 ч. е паднала градушката. Най-пострадали са селата Бърля, Комщица и Смолча. Те са разположени на границата със Сърбия. Щетите са най-вече от паднали клони. Района не е силно населен, повечето са възрастни хора, а обработваемите площи са малко, има предимно пасища и ливади. В селата, които са на по-ниска надморска височина има развито земеделие, но в тях, както и в град Годеч, снощи имаше само валежи от дъжд.“, информира ресорният заместник кмет на Община Годеч Надя Сотирова.

И днес в сила остават предупрежденията за проливни валежи, гръмотевични бури и опасност от градушки, но в южните райони на страната. В пет области е обявен жълт код за интензивни валежи, с количества от 40-50 литра на кв. метър. Температурите ще се понижат драстично.

NivaBG.com
Виктор Павлов