сряда, май 27, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Новите предизвикателства пред ЕС могат да гълтат по 15 млрд. евро годишно
НОВИНИ

ЕК: Икономическите причини не могат да се използват като основание за мерки, нарушаващи основните свободи, гарантирани от договора за Европейския съюз

Новите предизвикателства пред ЕС могат да гълтат по 15 млрд. евро годишно

Брюксел ще продължи да гарантира, че неоправдани мерки няма да възпрепятстват функционирането на единния пазар

Във връзка с мярката, предложена от земеделския министър Десислава Танева, задължаваща търговските вериги с над десет обекта да продават български храни, мед плодове и зеленчуци, получихме официален отговор от страна на ЕК на поставени от нас въпроси. Както е известно мярката задължаваща веригите да продават българска продукция беше включена в закона за извънредното положение, и трябваше да действа до края на годината. По темата отговор получихме и от германския евродепутат Андреас Шваб, в който се казва „„в рамките на кризата с коронавируса, редица европейски страни са предприели подобни протекционистични мерки на вътрешния пазар, като в това число се включва и мярката задължаваща веригите в България да продават предимно български храни“. Андреас Шваб се е изказал срещу подобни мерки, за да не се попречи на правилното функциониране на европейския вътрешен пазар. Напомняме, че от Брюксел уведомиха официално страната ни, че трябва да премахне тази мярка, след комуникация между германския евродепутат и комисаря по вътрешните пазари Тиери Бретон.

Попитахме ЕК какви са мотивите да поиска отмяна на това решение, какви са следващите стъпки ако не бъде отменено, и какви алтернативни мерки ще предложи на страната ни за насърчаване продажбата на български храни, без това да влиза в противоречие с правилата на Общността.

В отговор от ЕК се казва, че „официалното писмо, изпратено до България, следва политически диалог, който не позволява да се постигне напредък по отношение на изменението или оттеглянето на посочената проблемна мярка, която да бъде приведена в съответствие със законодателството на ЕС.“ От Брюксел отговарят още, че наложените със закон задължения за продажба на домашни хранителни продукти, като мляко, риба, прясно месо и яйца, мед, плодове и зеленчуци, както и задължението да се купуват 90% мляко и млечни продукти от местни производители ограничават свободното движение на стоки съгласно член 34 от Договора за функциониране на ЕС, защото създават по-изгодни маркетингови условия за домашни хранителни продукти, дискриминиращи вносните .

Такива ограничения могат да бъдат оправдани само от по-важни причини от общ интерес, като общественото здравеопазване, и трябва да бъдат подходящи и необходими за постигането на тази цел“, пишат още от ЕК. Освен това във връзка с кризата с коронавируса от Брюксел считат, че е „наложително запазване на свободното движение на стоки“, а неоправданите пречки могат да подкопаят общите усилия за поддържане на свободното движение на товарите. От комисията оценяват и други подобни проблемни мерки, като е възможно да се започне производство по тях, ако се сметне за необходимо.

Ввъв Франция има подобна практика, но веригите не са задължени със закон да продават местна продукция

Попитахме и дали има двоен стандарт прилаган от ЕС например в случая на България и Франция, където също се предлага местна продукция в търговските вериги на конкретни места. От ЕК отговориха, че са запознати с призивите на национално равнище, за консумация на местни хранителни продукти. „ Трябва да се отбележи, че тези призиви бяха отправени, въпреки че в Европа не се наблюдават трайни проблеми с доставките, недостиг на храна или устойчиво повишаване на цените на храните от избухването на настоящата криза“, пишат в отговора си от Брюксел. От Комисията обаче не са запознати с правните разпоредби във Франция, „които биха наложили на търговците на дребно промоционалните практики на местните продукти, сравними с разпоредбите на въпросния български случай.“

Във Франция, както и в някои други държави-членки, има търговци, които рекламират местни продукти в своите магазини. Разликата е, че те не са задължени да го правят по закон“, допълват оттам.

От ЕК продължават да работят за да се гарантира функционирането на селскостопанските пазари без да има ограничения на вътрешния пазар. Включително се предприемат всички мерки за гарантиране на свободното движение на сезонни работници, специфични насоки към мерките за граничен контрол целящи да не се допусне прекъсване на достъпа до храни и работа на всички вериги за доставки. Брюксел ще продължи да гарантира, че не се приемат неоправдани мерки, които да възпрепятстват функционирането на единния пазар.

NivaBG.com