четвъртък, септември 21, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Градушкарите излязоха на протест, блокираха кръстовище

Служителите от Изпълнителната агенция „Борба с градушките“ заедно с тези от Агенцията по рибарство и аквакултури блокираха кръстовището на пътя между Пловдив и Хасково край Поповица, предаде БГНЕС.

Протестиращите искат увеличение на заплатите с 15 на сто. Те твърдят, че получават най-ниските заплати в системата на земеделското министерство, а отговарят за защитата на продукция за милиони и се борят с бракониерския улов на риба.

Под 1000 лева получават ракетните стрелци от Изпълнителна агенция „Борба с градушките“, а след удръжките тя пада на 760 лева, казаха протестиращите. Метеоролозите от агенцията пък вземат около 1100-1200 лева.
В интервю за БНР председателят на Федерацията на независимите синдикати в земеделието Валентина Васильонова каза, че в момента голяма част от работещите в двете агенции вземат малко над минималната заплата, а за увеличението на възнагражденита са нужни под 2 милиона лева.

„Има достатъчно финансов ресурс, който може да даде възможност за увеличение на заплатите. Ние сме казали, че 15% е разумно увеличение“, каза председателят на Федерацията на независимите синдикати в земеделието Валентина Васильонова.

Снимка БГНЕС

Виктор Павлов