вторник, декември 10, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
Без категория

И днес: Умъртвяват хиляди свине в Русенско

От БАБХ уверяват, че се извършва по хуманен начин

757Четения
NivaBG.com

Масовото ликвидират прасета в русенска свинеферма. 17 хиляди животни трябва да да бъдат умъртвени заради африканската чума. Промишлените ферми в региона произвеждат 1/3 от свинското месо в България, съобщава Нова ТВ.

Зоната около свинекомплекса се охранява от полицията и достъпът тук е силно ограничен. От вчера е започнало умъртвяването на около 17 хиляди прасета, които сеотглеждат в свинекомплекса в Николово. По-важният въпрос обаче, е как ще бъдат загробвани труповете на убитите животни.

Втори ден в свинекомплекса в Николово се работи денонощно. Наета е тежка техника, правят се огромни изкопи в района на свинефермата, за да бъдат заровени умъртвените животни. „Няма вариант за голям общ гроб, затова по малко, по определени бройки, изкопава се трапа. Евтаназират се и се загробват”, обясни Свилен Иванов, заместник-областен управител на Русе.
Заради огромната бройка животни в свинефермата се очаква унищожаването да продължи дни наред. Не е обсъждана възможността в комплекса да бъде базиран мобилен инсенератор за обедзвреждане на месото. „По регламент всичко се загробва, предварително има определени места, всички общини са определят терени, свинекомплексите си имат такива терени”, допълни Иванов.

А хората в близките до свинекомплекса села са притеснени. Все още се търси източника на заразата от африканска чума, а предположенията са,че основен приносител са дивите прасета. „И през фуражите, аз съм чувала, че се търгува с търгува с фуражи и с Румъния”, коментира кметът на село Николово Марийка Генова.
Всички обекти, до които е доставяно свинско месо от фермата ще трябва да го унищожат. Една от последните мерки, които могат да бъдат взети от властите в русенско е разговор с ловните дружинки и уточняване на периметър, в който да има лов на диви прасета, закоито се смята, че са основен преносител на заразата.

NivaBG.com
Виктор Павлов