четвъртък, август 22, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Ядем зелени мандарини с боя

Областна дирекция по безопасност на храните-Пловдив не е открила нарушения

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
642Четения
NivaBG.com

Търговската мрежа отново е залята с боядисани мандарини, установи репортерска проверка. Практиката цитрусите да се обработват с оранжева боя и различни препарати за гланц се повтаря всеки зимен сезон. Според продавачка на сергия на Четвъртък пазара в Пловдив,  мандарините се внасяли неузрели, с боята се прикривал зеленият им цвят, пише “Марица.бг”.

По думите на директора на Областна дирекция по безопасност на храните-Пловдив д-р Камен Янков  наскоро от отдел “Контрол на храни” са извършили проверка на всички складове и магазини в Пловдив, в които се предлагат цитруси, но нарушения не са открити. Въпреки това инспекциите ще продължават регулярно. Плодовете действително се обработвали с различни химикали, като целта била стабилизиране и намаляване на процесите на гниене по време на съхранение. Той уточни, че въпросните препарати били разрешени за употреба и безвредни.

Според специалисти по хранене обаче част от оцветителите били от синтетичен произход и влизали в категория рискови. Те можели да причинят свръхвъзбудимост при децата, поява на кожни обриви или астматични пристъпи. Съветът е, преди да се обелят, мандарините да се измиват добре.

NivaBG.com
Виктор Павлов