понеделник, юли 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Бюлетин растителна защита

Каква е 2018 за лозарите?

Валежите са ежедневни, въздушната влажност и температурите високи – перфектният инкубатор. 

Каква е 2018 за лозарите?

Посрещаме утрото под златните лъчи на тракийското слънце. По листата и гроздовите блестят сребърни капки роса, красиво и романтично е, но това не ни носи обичайната радост, валежите са ежедневни, въздушната влажност и температурите високи – перфектният инкубатор.  

 

Неспокойни започваме обследване на лозята, за да преценим фитосанитарната обстановка. 

 

Неописуемо е чувството, че ти си господарят и контролираш нещата, а продуктите на Синджента дават тази сигурност и са точните инструменти за постигане на успеха, но нека се поразходим и да огледаме….

 

В края на сезона е редно да се обърнем назад и да направим своята равносметка за това как сме се справили, да бъдем честни със себе си и да си признаем допуснатите грешки. 

 

Земеделието е фабрика под открито небе и метеорологичните условия винаги могат да ни поднесат изненада, затова превенцията е най-добрият начин да се справим с болестите и неприятелите.

  

Сезонът започна доста спокойно и предвещаваше богата реколта. Цъфтежът премина, зърната наедряха и достигнахме фенофаза „грахово зърно“ без никакви проблеми. Това може би „приспа“ бдителността на някои лозари.  Всеобщото мнение, че след фенофаза „грахово зърно“ маната не е опасна за лозята, беше опровергано. Обикновената мана напълно обезлисти лозите там, където не бяха взети мерки за това. От друга страна, Черното гниене е рядко срещана болест, но не и тази година – на места повредите от него надминаха тези от маната. Оидиумът беше постоянен спътник, сивото гниене бе безпощадно там, където не бяха напръскани гроздовете преди затваряне на чепката. Горчилката, която ни поднесе лошото време, не свърши с това, високата влажност бе перфектна за развитието на гроздовите молци, които отвориха още една „врата“ за сивото гниене.

 

Мненията и коментарите на  колегите лозари от цялата страна доказаха за пореден път предимствата на продуктите на Синджента. 

„Любимецът ми е Ридомил Голд МЦ в комбинация с Топаз“ споделя Венцислав Кендеров от винарска изба Вила Винера – Карабунар, „…и тази година продуктите на Синджента се представиха перфектно и успях да опазя лозовата си реколта“, допълва той. 

 

 

Мариана Начева, агроном на Винарска изба Старосел, която е използвала през сезона Ридомил Голд МЦ, Топаз, Динали и Суич, със задоволство споделя отличните резултати в края на сезона. 

Главният агроном на Мидалидаре Естейт Иван Колаксъзов се похвали със спокойствието, което е получил след третиранията с Ридомил Голд, Динали и Суич. 

 

Признание получи и Ампексио – новият  продукт на Синджента за борба с обикновената мана. Тук бихме искали да благодарим на „Вила Ямбол“,  които се довериха на Ампексио в „железен“ тандем с Динали. Дори и в условията на този сезон нямаше никакъв шанс за пробиви на мана, оидиум и черно гниене, въпреки че една част от лозовите масиви на фирмата са разположени край Бургаския залив. 

 

„Каквото сееш, такова ще пожънеш“ са казали мъдрите стари хора, а за нас остава единствено да запомним, че най-добрата борба е превантивната.

 А ние от Синджента ще бъдем винаги до вас, с разбиране и съпричастност ще откликваме винаги на вашите нужди, като работим с ясното съзнание, че помагаме на партньори. Нашата мисия е да получим качествено и здраво грозде, стабилни добиви и добра рентабилност.